Blog > Komentarze do wpisu

Jak mrozić grzyby leśne

 

 

Jednym z najprostszych sposób przetwarzania grzybów jest ich mrożenie.

Do zamrażania nadają się: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki, kurki, rydze.

Warto od razu pakować je w porcje do jednorazowego użycia, gdyż szczególnie te obgotowane potem nie są już do podzielenia.

Grzyby należy przebrać, oczyścić dokładnie nożem, pędzelkiem lub chusteczką, raczej nie myć, lub myć bardzo krótko (absolutnie nie moczyć!) i odłożyć do przeschnięcia.

Większe grzyby pokroić w kawałki.

Prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki od razu wkładać do torebek ze szczelnym zamknięciem lub zamykanych pojemników, podpisać i zamrozić.

Kurki, rydze warto obgotować 5-10 min by pozbawić ich goryczki, dokładnie odcedzić, ostudzić i dopiero wtedy zamrozić.

Przy późniejszym przygotowywaniu dań, nie trzeba wcześniej rozmrażać takich grzybów, można od razu je smażyć czy gotować.

 

jak mrozić grzyby

środa, 10 października 2012, dorota20w
Tagi: grzyby

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/10 17:26:35
Jak nazbieram, to skorzystam z tej rady :)
-
2012/10/10 17:40:42
Grazynka bardzo mi miło :)
-
2012/10/10 18:06:24
A to Twoje zbiory Dorotka? Niezłe! :)
-
2012/10/10 18:15:16
grzybki moje, choć przyznaję ze akurat te to prezent od teściów :)
-
2012/10/11 13:56:44
Ja za mrożonymi grzybami nie przepadam, wolę suszone lub świeże ...choc te jak wiadomo tylko w sezonie:)
-
Gość: gość, *.toya.net.pl
2014/09/18 12:07:20
supr maszte porady. trafiłam przypadkiem. wszystko napisane klarownie i wiadomo co robic ;) Pozdrawiam serdecznie!
-
2014/09/19 09:05:43
dziękuję i pozdrawiam również :)
-
Gość: mirka, *.kwidzyn.mm.pl
2015/02/05 10:20:34
Mogę podzielić się sprawdzonym sposobem mrożenia borowików i podgrzybków. Oczyszczone i pokrojone w grube plastry grzyby obsuszam w suszarce lub na słońcu do momentu, gdy na powierzchni pojawi się skórka. Umieszczam w pojemniku i zamrażam. Po wyjęciu zimą mam grzyby przypominające świeże wyglądem i smakiem. Polecam

-
Gość: , *.unity-media.net
2015/11/01 13:30:35
Slyszachoc mam juz 72 lata
lam o ruznych przechowaniach grzybow , ale pierwszy ras slysze o zamrazaniu

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...