Blog > Komentarze do wpisu

Grzyby leśne duszone z cebulą

 

 

Najprostsze z możliwych i jedno z najpyszniejszych dań z grzybów leśnych.

Uwielbiam takie grzybki do świeżego chleba albo do grzanek, do mięs, do naleśników, do placków ziemniaczanych.

Poza sezonem, możecie przygotować takie grzyby pół na pół np. z pieczarek i zamrożonych leśnych.

 

Składniki:

1 kg grzybów

2-3 cebule

2 łyżki masła

łyżka oleju

sól

pieprz

 

opcja: spróbujcie takich grzybów również z natką pietruszki lub z tymiankiem suszonym albo świeżym – ja uwielbiam.

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuść masło z olejem (olej sprawi, że masło nie będzie przypalać się).

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na tłuszczu.

Grzyby przebierz, dobrze oczyść i opłukaj, pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię.

Oprósz przyprawami, przykryj przykrywką i duś mieszając od czasu do czasu ok 25 min.

 

grzyby duszone z cebulą

piątek, 12 października 2012, dorota20w
Tagi: grzyby
Komentarze
2012/10/12 11:58:13
Jak niewiele potrzeba by uszczęśliwić brzuszek i oczy. Jak zwykle piękne zdjęcia :)
-
2012/10/12 12:31:40
to prawda :)
dziekuję za miłe słowa :)
-
Gość: JerzyM, *.ip.netia.com.pl
2012/10/12 12:45:28
a) masło klarowane zamiast oliwy czy oleju
b) a gdzie śmietana????
-
2012/10/12 12:48:06
mało klarowane jak najbardziej
śmietany nie dodaję, bo nie dodawała moja babcia ani mama - śmietanę dodaję do sosu grzybowego
-
2012/10/12 16:10:47
och, ale pyszności ;]
i wystarczy tak niewiele by osiągnąć pełnię szczęścia.
Dorotko, miło było mi Cię poznać na wczorajszych warsztatach :]
-
2012/10/12 16:16:41
Mi równiez było bardzo miło Karmelitko :)
-
2012/10/12 18:19:37
Uwielbiam takie grzybki:) U nas niekiedy robi się je ze śmietaną, niekiedy z samą cebulką ....zawsze jest pysznie:)
-
Gość: dora, *.dynamic.dsl.as9105.com
2012/10/12 23:49:17
Wyglada przepysznie! Ujecie jak zwykle mistrzowskie. Jakim aparatem robisz tak 'apetyczne' zdjecia? Oczywiscie zdaje sobie sprawe, ze to glownie talent i lata praktyki :)
-
2012/10/13 00:04:44
dziekuję za miłe słowa :)
to zdjęcie było wykonane Canonem 5D mark II
-
2013/10/07 07:23:45
ŚMIETANA ? ŚMIETANA ? ŚMIETANA !!!
-
Gość: iw, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/11/27 07:53:14
Ja nie daje smietany, zaprawiam grzyby calym jajkiem. Po wylaczeniu ognia, dodaje jajo i szybko mieszam. Warte sprobowania, polecam:-)
-
2013/11/27 09:01:59
Iw - z jajkiem nie próbowałam, ale pomysł tego wart - dziękuję za inspirację
-
Gość: Leon, *.leon.com.pl
2015/09/23 13:34:48
Wlasnie maslaki zrobilem wedlug Twojego przepisu i sa rewelacyjne. Kiedys robilem podobnie ale na oleju bez dodatku masla i to nie bylo to. Twoj pomysl z maslem dodal smaku! Rewelacja :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/25 21:46:50
A ja jeszcze grzybki obgotowuje, pozdrawiam balbina
-
Gość: mallas, *.adsl.inetia.pl
2015/10/11 12:08:10
Oprócz tymianku polecam dodatek szczypty rozmarynu i skrojony ząbek czosnku. Pycha!
-
Gość: CATALAYA, *.jmdi.pl
2016/07/18 16:27:35
Rewelacja, prosto i baaardzo smacznie. Dzisiaj udusiłem sobie borowiki przypadkowo znalezione podczas spaceru po lesie. Dawno tak dobrze nie jadłem.
-
Gość: , 193.111.166.*
2017/09/27 11:15:07
opłucz nie opłukaj














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...