Blog > Komentarze do wpisu

Domowe chipsy jabłkowe (suszone jabłka)

 

 

Skończył się sezon na suszone pomidory, zaczęłam suszyć jabłka.

Oprócz tego, że ciągle podjadamy je na bieżąco bo są znakomitą, smaczną i zdrową przekąską, to powoli odkładam ich część do słoików do wykorzystania w daniach: w herbatach owocowych, grzańcach a przede wszystkim w kompotach z suszu w tym wigilijnym.

Takie chipsy są bardzo proste do przygotowania, tym bardziej jeśli nie przeszkadza wam ich skórka i środek oraz jeśli pokroicie je tak cienko jak się tylko uda.

 

Składniki:

jabłka

 

Wykonanie:

Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki (fajnie się tu też sprawdza szatkownica do warzyw) w poprzek owoców. środkowymi plasterkami uderzamy lekko o deskę by wypadły z nich pestki.

Plasterki jabłek układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem czy matą silikonową do pieczenia.
Suszymy w 60-70 stopniach najlepiej z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Przed pieczeniem możemy także oprószyć jabłka odrobiną cynamonu, kardamonu, mielonych goździków czy przyprawą piernikową.

 

suszone jabłka

 

 

 

chipsy jablkowe

piątek, 26 października 2012, dorota20w
Komentarze
2012/10/26 12:13:03
Uwielbiam chipsy jabłkowe - świetne na pochmurne dni
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/26 12:26:11
Moja Babcia latem rozkłada taki eplastry na ostrym słońcu i suszy przez kilka dni, a w zimie jemy pieczone pierożki na słodko z nadzieniem z takiego suszu doprawionego cukrem wanilinowym :-) Niebo w gębie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/10/26 14:52:45
tez robimy takie w domu, najlepsze na zimowe wieczory :)
-
2012/10/26 15:38:51
Uwielbiamy takie "chipsy" ...są pyszne, słodziuchne i zdrowe:)
-
2012/10/26 16:57:02
smacczne i zdrowe:)
-
2012/10/26 19:44:31
pyszne ale mi szkoda pradu ;p
-
2012/10/26 19:52:43
Mmm bardzo lubię. Idealna alternatywa dla tych prawdziwych i niezdrowych czipsów. Poza tym ciekawe wykorzystanie sezonowych jabłuszek :)
-
2012/10/26 22:41:15
My także suszymy :)
-
2012/10/26 23:32:24
W tym roku moja mama też suszyła jabłka i potwierdzam, że są doskonałą przekąską;)
-
2012/10/27 15:33:50
Pyszne takie jabłkowe chipsy - kolejny prosty pomysł na coś smacznego :)
-
2012/10/27 19:10:28
długo by u mnie nie poleżały :) om nom nom nom <3
-
Gość: aszan, *.ssp.dialog.net.pl
2012/11/14 18:36:16
a jak długo suszy się te jabluszka w piekarniku?
-
2012/11/14 20:03:56
ok 3-4 godz
-
Gość: Agu, *.9-3.cable.virginm.net
2014/04/23 21:43:53
A jak długo takie suszone jabłka można przechowywać? I w jakich opakowaniach, czy zakręcone w szklanym słoiku nie spleśnieją?
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...