Blog > Komentarze do wpisu

Włoska zupa fasolowa

 

 

Zapraszam na przepyszną, włoską zupę fasolową.

To wersja wegetariańska, na wywarze z warzyw, bez mięsa.

Bardzo prosta do przygotowania, może trochę czasochłonna, bo trzeba wcześniej namoczyć fasolę, ale w sumie fasola sama się moczy, więc pracochłonna w ogóle nie jest.

Bardzo pożywna.

Idealna na początek jesieni.

Przepis pochodzi z książki „Dwaj łakomi Włosi”.

 

Składniki:

pół kg fasoli

pół kg pomidorów

łodyga selera naciowego

marchew

5 łyżek oliwy z oliwek

pół łyżeczki suszonego oregano

1 ząbek czosnku

garść posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

ziele angielskie

 

Wykonanie:

Fasolę zalej wodą i mocz najlepiej całą noc.

Namoczoną fasolę odcedź, dobrze opłucz w czystej wodzie i przesyp do garnka.

Zalej wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj aż fasola będzie miękka (ok 30-40 min).

Pomidory pokrój w kostkę (możesz wcześniej obrać je ze skórki) i dodaj do zupy. Dodaj również posiekany seler i marchew, starty na tarce ząbek czosnku, sól, pieprz i gotuj jeszcze 20 minut.

Zupę wymieszaj z oliwą, oregano, pietruszką. Dopraw do smaku.

Podawaj z kromkami opieczonego (np. w tosterze) chleba.

 

włoska zupa fasolowa

poniedziałek, 17 września 2012, dorota20w

Komentarze
2012/09/17 14:44:11
Bardzo ciekawy przepis i chyba sie udam do kuchni :)
-
2012/09/17 17:24:13
bardzo mi się podoba pomysł na jesienną zupkę :)
-
2012/09/17 19:12:01
To zupka w sam raz dla mnie :-)
-
2012/09/17 22:51:32
Pycha! Bardzo lubię wloskie zupy z fasolą. Piękne zdjęcie i cudowny talerzyk Dorotko:-)
-
2012/09/18 17:57:46
Uwielbiam tych "łakomych Włochów":) .... a zupa świetna i naprawdę smakowicie wyglada:)













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...