Blog > Komentarze do wpisu

Suszone pomidory w oliwie

 

 

Kiedy ususzymy pomidory (jak to zrobić pokazywałam tutaj), warto zalać je oliwą a potem wykorzystywać do kanapek, sałatek, makaronów a nawet jajecznicy.

No właśnie oliwa czy olej?

Ja robię tak. Jeśli chcę by pomidory zachowały się na dłużej (najstarsze słoiki wytrzymały przed głodomorami pół roku), zalewam je ciepłym olejem.

Jeśli zamierzam wykorzystać od razu (np. w ciągu tygodnia), zalewam oliwą, dodaję świeże zioła.
Oliwy szkoda mi podgrzewać, ze względu na to, że traci swoje cenne właściwości. Do takich słoików z oliwą do bieżącego spożycia używam zimą suszonych pomidorów wyciągniętych z zamrażarki.

 

suszone pomidory w oliwie

 

 

Składniki:

suszone pomidory – jak je ususzyć pokazywałam tutaj

oliwa z oliwek lub dobry olej roślinny

zioła suszone lub świeże np. bazylia, oregano, tymianek czy inne ulubione

 

 

Wykonanie:

Pomidory układam w wyparzonych, suchych słoikach.

Jeśli będą w oliwie z oliwek, przekładamy je listkami świeżych ziół, zalewam oliwą, zakręcam i odstawiam.

Jeśli będą zawekowane w oleju, układając pomidory przesypuję je niewielka ilością suszonych ziół. Olej podgrzewam. Takim dość mocno ciepłym olejem zalewam słoiczki, zakręcam przykrywką, odkręcam do góry dnem i zostawiam w tej pozycji do ostygnięcia. Przechowuję w ciemnym miejscu.

 

 

suszone pomidory w oleju

piątek, 21 września 2012, dorota20w

Komentarze
2012/09/21 17:21:26
przepięnie wygladają:) .... uwielbiam je po prostu na kromce chleba z masxłem:)
-
2012/09/21 18:13:19
super sprawa takie pomidorki suszone, tylko, że szkoda mi odpalać piekarnika, bo energii dosyć sporo idzie na takie suszenie właśnie.
kiedyś próbowałysmy z koleżanką suszyć na słońcu- z marnym skutkiem niestety
-
2012/09/21 19:43:58
Uwielbiam suszone pomidorki, idealne do sosów <:
-
2012/09/21 21:27:34
byłyby idealne do szybkiego spaghetti z kapką oliwy i wiórkami parmezanu:))
-
Gość: fruzia, 111-25.echostar.pl
2012/10/04 12:46:05
O, przypomniałaś mi o pomidorkach jakie moja siostra robi :) Jedyna różnica jest w oleju - dobrej jakości oliwa jest gorzka, siostra używa czegoś bardziej neutralnego w smaku (rzepakowy jest ponoć bezsmakowy). Lato zamknięte w słoiku - cudo! :)
-
2012/11/20 19:19:49
fantastyczne, ja też takie robiłam w tym roku ;)
-
2013/09/06 21:48:32
Dorotko a co robisz z wydrążonym miąższem? Można go jakoś przerobić? Szkoda wyrzucać.
-
2013/09/07 11:55:28
Z miąższu robię zupę smakuje.blox.pl/2012/08/Zupa-pomidorowa-ze-swiezych-pomidorow.html
można tez dodawać do duszonych mięs, gulaszy, sosów.
-
2013/11/28 09:05:48
Kiedyś sądziłam, że nigdy sama nie przygotuję pomidorów szuszonych w zalewie z oliwy. Twoja metoda nie dość, że jest prosta i szybka, to jeszcze przynosi rewelayjne efekty. Pomidory wyszły nieziemsko:) Aktualnie moim ulubionym daniem jest spaghetti ze szpinakiem, mojej roboty pomidorami suszonymi i oliwkami, wszystko na oliwie z oliwek. Smacznego i dziekuje
-
2013/11/28 10:06:40
Oliwko bardzo dziękuję za komentarz! smacznego :)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...