Blog > Komentarze do wpisu

Selerowo – jabłkowa zupa z wasabi

 

 

Zapraszam was dzisiaj na przepyszną zupę z selera korzeniowego, z dodatkiem jabłek i z wędzoną rybą.
Mocno pikantną. To zaskakujące połączenie naprawdę mi posmakowało.

Inspiracją dla tej zupy był dla mnie przepis z książki Dr oetker „Łatwe zupy”wyd Świat Książki.

 

Składniki:

1 seler korzeniowy (ok 500g)

4 ziemniaki (ok 500g)

1 cebula

250g kwaśnych jabłek (ok 2 szt)

4 łyżki masła

sól

pieprz

6 szt ziela angielskiego

listek laurowy

250g wędzonej ryby np. pstrąga lub łososia albo tyle samo wędzonej wędliny

150g śmietany

1-2 łyżeczki wasabi

 

Wykonanie:

Ziemniaki i selera obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i posiekać.

Z jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić w podłużne kawałki i podsmażyć na maśle (połowę jabłek zostawić do dekoracji).

Do jabłek dodać cebulę i podsmażyć.

Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać przyprawy i gotować aż seler i ziemniaki będą miękkie.

Z zupy wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, dodać śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku.

Zupę podawać z jabłkami i kawałkami wędzonej ryby lub wędliny.

 

selerowo-jabłkowa zupa z wasabi

sobota, 29 września 2012, dorota20w
Komentarze
2012/09/29 16:00:19
połączenie jabłek z wędzoną rybą brzmi bardzo intrygująco ;)
-
2012/09/29 16:13:30
Intrygujący przepis ;)
-
2012/09/29 16:37:04
Ileż cudownych smaków w tej zupie:) pozdrawiam ciepło
-
2012/09/30 15:13:00
bardzo ciekawe polaczenie smakow:)
-
Gość: agata, *.home.aster.pl
2012/09/30 20:44:47
mniammmmmm :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...