Blog > Komentarze do wpisu

Ryba barramundi grillowana w marynacie Zaatar

 

 

Ostatni już przepis na rybę, który przygotowywaliśmy na warsztatach z Gavin'em Baxter'em.

 

Składniki:

2 filety barramundi (po 200 g)

3 łyżki oliwy z oliwek

 

Zaatar

4 łyżki sumaku

2 łyżki świeżo pokrojonego tymianku

1 łyżka uprażonego sezamu

2 łyżki oregano

1 łyżka soli morskiej

 

Przygotowanie:

Nagrzej grilla (grill ogrodowy do średniego ognia, elektryczny do temperatury ok. 150°C).

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty Zaatar.

Do marynaty dodaj oliwę i natrzyj nią delikatnie filety barramundi. Zostaw na ok. godzinę pod przykryciem.

Grilluj ok. 6 – 10 minut. (czas grillowania zależy od grubości filetu). Grilluj rybę obracając w połowie na drugą stronę. Kontroluj czas grillowania. Możesz delikatnie dotknąć ją widelcem – jeśli widelec będzie wbijał się z łatwością to znak, że ryba jest gotowa.

Podawaj z mieszankami zielonych sałat z dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego  z czosnkiem.

 

grillowana ryba

 

 

barramundi w zaatar

 

 

ryba na grillu

piątek, 14 września 2012, dorota20w
Komentarze
2012/09/14 22:52:13
Wygląda świetnie! Nie znałam takiej ryby hehe;D
-
2012/09/15 10:40:34
Wygląda niesłychanie! Muszę wypróbować tą marynatę.
-
2012/09/17 09:43:09
Cud, miód, malina:)
-
Gość: alex, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/29 23:49:10
Wygląda smakowicie ;) Bardzo dokładnie jest wszystko opisane wiec na pewno sama spróbuję je zrobić.














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...