Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki marynowane

 

 

Czasami kiedy uda mi się kupić ładne, malutkie pieczarki marynuję je w occie.

Świetnie sprawdzają się jako składnik sałatek, przystawek czy koreczków.

 

Składniki:

1 kg małych pieczarek

pół szkl octu

3 szkl wody

łyżeczka soli

łyżka cukru

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

liście laurowe

kwasek cytrynowy

 

Wykonanie:

W wrzącej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego obgotowujemy pieczarki przez 5 min. Odcedzamy.

Do słoików wrzucamy po ziarnku pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy, wkładamy pieczarki.

Ocet zagotowujemy z wodą, cukrem i solą, zalewamy pieczarki. Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy 15 min.

 

pieczarki marynowane

sobota, 22 września 2012, dorota20w
Tagi: grzyby

Komentarze
2012/09/22 22:27:47
mniam, cudowne !
-
2012/09/22 22:28:14
jeśli uda mi się trafić na fajne pieczarki to chętnie wypróbuję przepis :)
-
2012/09/23 07:33:08
Piękne małe pieczareczki. :) Świetny pomysł! Bardzo lubię marynowane pieczarki.:)
-
2012/09/23 18:50:41
Takich cudów nie robiłam :)
-
2012/09/23 19:54:27
Oooo, a jak tak bardzo lubię takie pieczareczki:)
-
2012/09/25 11:25:57
Musze sie rozejrzeć za maleństwami, bo z wielką przyjemnoscią otworzyłąbym zimą słoiczek takich pieczarek:)













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...