Blog > Komentarze do wpisu

Kompot ze śliwek na zimę

 

 

Bardzo prosty do przygotowania kompot śliwkowy w słoikach na zimę.

 

Składniki:

1 kg śliwek

cukier

woda

 

Wykonanie:

Owoce (trzeba pamiętać, że nie mogą być uszkodzone bo wtedy kompot popsuje się) myjemy dokładnie, kroimy w w połówki i pozbawiamy pestek.

Śliwki wsypujemy do słoików i zasypujemy cukrem – na litrowy słoik wsypuję ok 1 dużą, czubatą łyżkę cukru. Śliwki zalewam przegotowaną woda i zakręcam słoiki.

Pasteryzuję ok 15-20 min.

 

kompot śliwkowy

wtorek, 04 września 2012, dorota20w
Tagi: śliwki
Komentarze
2012/09/04 19:52:04
Oj,jak ja lubię takie śliwki z kompociku!:)
-
2012/09/04 20:54:35
też się zabieram do roboty takiego razem z mamą :)
-
2012/09/05 00:02:48
lubię taki mojej mamy, chyba nawet nie pestkuje śliwek
-
2012/09/05 08:17:26
rzeczywiscie, istny raj otworzyc taki sloik w srodku zimy :)
-
2012/09/05 11:30:33
Oj dawno nie robiłam kompotu ze sliwek, a w dzieciństwie robiliśmy go po kilkadzisiat słoikó:)
-
2012/09/06 18:31:24
Czy takie śliwki można później wykorzystać jako owoc do ciasta?
-
2012/09/06 18:58:51
Agatka.75 - można
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/19 15:42:02
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Kompot ze śliwek na zimę został dodany do zeszytu:

PRZETWORY przez gtgomulinska










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...