Blog > Komentarze do wpisu

Kalafior marynowany

 

 

Taki marynowany kalafior przygotowuję głównie z myślą o sałatkach, do których go używam.

 

Składniki:

 

kalafior

 

zalewa:

pół szkl octu

3 szkl wody

łyżeczka soli

3 łyżeczki cukru

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu

 

Wykonanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i myjemy, a następnie blanszujemy (gotujemy we wrzącej wodzie przez minutę).

Sparzonego kalafiora przekładamy do słoików.

Przygotowujemy zalewę.

Wodę z przyprawami gotujemy kilka minut, następnie dodajemy ocet i zagotowujemy.

Zalewą napełniamy słoiki z kalafiorem i zakręcamy.

Pasteryzujemy 20 min.

 

marynowany kalafior

czwartek, 13 września 2012, dorota20w
Komentarze
2012/09/13 10:57:44
pierwszy raz słyszę o marynowanym kalafiorze :)
ale pomysł super!!
-
2012/09/13 11:10:56
Nigdy jeszcze nie marynowałam kalafiora, koniecznie muszę przygotować choć jeden słoiczek na próbę. Bardzo jestem ciekawa jego smaku. Pozdrawiam.
-
2012/09/13 11:42:21
Kalafior to nie jest to co mięsożercy lubią najbardziej. Jednak samo zdjęcie jak i wygląd kalafiora w tym estetycznie zapakowanym słoiczku - super.
-
2012/09/13 12:00:31
Kalafiora jeszcze nie mam w słoiku. Ja mrożę, ale warto spróbować
-
2012/09/13 14:20:55
Do sałatek również często dodaje kalafiora, a to jest świetny pomysł na jego przechowanie :)
-
2012/09/13 16:56:33
Nie wiedziałam, że kalafior się tez marynuje, ciekawy pomysł :-)
-
2012/09/13 22:19:33
Takiego marynowanego kalafioru nie jadłam, aż ciekawa jestem smaku ...
-
2012/09/17 09:37:54
W życiu nie spotkałam się z marynowanym kalafiorem ....jednak człowiek uczy się całę życie:) pozdrawiam
-
2012/09/18 11:24:55
Raz robiłam kiszony i się nieco rozczarowałam, ale taki marynowany to pychotka!
-
2013/07/10 13:25:41
mopswkuchni - ja robiłam kiszony i był dobry. teraz widzę, że na listę trzeba zrobić należy wpisać wersję marynowaną ;)
-
Gość: Mini, *.dynamic.chello.pl
2013/07/10 14:52:11
Kalafior już zrobiony, teraz z niecierpliwością czekamy na przepisy sałatek z taką marynatą :)
-
Gość: atynusia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/11 14:36:43
Jaki ocet taki zwykły? Czy może być winny, jabłkowy?
-
2013/07/11 14:40:08
używałam octu zwykłego, ale można spróbować z winnym
-
Gość: Julia, *.master.pl
2014/09/26 10:23:01
Witam , czy kalafior po otwarciu jest chrupiący czy przez pasteryzacje staję się miękki , bardzo proszę o odpowiedź.
-
Gość: alexa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/16 11:36:52
Kalafior zamarynowany. Jest pyszny i chrupiący. Następnym razem dam ciut mnie octu. Polecają!!!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...