Blog > Komentarze do wpisu

Hummus

 

 

 

Humus to potrawa na bazie ciecierzycy pochodząca z Bliskiego Wschodu.

Jest świetnym smarowidłem do pieczywa w tym do chlebków pita, można go tez potraktować jako dip.

Ja uwielbiam chlebek pita z dużą ilością humusu oraz z grillowanymi warzywami, szczególnie cukinią.

 

Składniki:

pół szkl suchej ciecierzycy lub szkl ciecierzycy z puszki

sok z połówki cytryny

pół ząbka czosnku

2 łyżki pasty tahini (lub 3 łyżki ziaren sezamu i łyżka oliwy)

sól

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżki oliwy

 

 

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia.

Namoczoną ciecierzycę płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę odsączamy zachowując wywar z gotowania.

Jeśli nie mamy gotowej pasty tahini prażymy sezam na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i ucieramy go w moździerzu (lub miksujemy) wraz z oliwą na pastę.

Do blendera wkładamy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, kumin, oliwę, sok wyciśnięty z cytryny i miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dodajemy kilka łyżek wywaru z gotowania ciecierzycy by uzyskać ulubioną gęstość humusu.

Gotowy humus przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą.

 

humus

 

 

hummus

 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/08/27 12:08:13
bardzo lubie ;)))) ładne zdjęcia
-
2012/08/27 12:20:33
Pyszność. Planuję zrobienie hummusu w najblizszych dniach, a Twoja propozycja bardzo mi się podoba :)
-
2012/08/27 12:22:31
Pycha, uwielbiam hummus! domowego jeszcze nie robiłam- zapisuję przepis i jak zdobędę ciecierzyce z puszki to robię :)
-
2012/08/27 14:20:10
rewelacyjne śniadanie! Hummus wygląda bardzo apetycznie :)
-
2012/08/27 16:33:07
Uwielbiam humus, a że mam od kilku dni fazę na ciecierzycę, kto wie, może znowu zrobię?
-
2012/08/27 18:10:36
Ale pyszne zdjecia Dorotko :)

Pozdrawiam!
-
2012/08/27 20:52:11
uwielbiam hummus :) wcinam go łyżkami :) Oj, narobiłaś mi ochoty :)
-
Gość: Loop, *.static.dsl.dodo.com.au
2012/08/31 10:03:01
"Humus: Świetne smarowidło do pieczywa lub deep"

Matko kochana, kto pracuje w tej gazeta.pl, żeby takie kulfony i to na głównej stronie sadzić???
-
Gość: doris, *.dynamic.chello.pl
2012/08/31 10:15:18
jakiś błąd się wkradł do przepisu - po co ten fragment o soczewicy? p.s. link do Twojego przepisu pojawił się na stronie głównej gazety, ale ktoś kto go tam umieścił nie jest zbyt rozgarnięty, bo napisał "deep" zamiast "dip"...
-
2012/08/31 10:26:24
Doris juz poprawiłam - dziękuję za zwrócenie uwagi
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/08/31 12:11:32
Pychota:)
-
Gość: monika, *.agora.pl
2012/08/31 12:17:54
Można dodać też trochę oleju sezamowego i ostrej lub słodkiej suszonej papryki
-
2012/08/31 13:29:32
na głównej deep już jest dipem, ale humus nadal ma jedno "s". humus z jednym s to próchnica.
-
2013/08/15 08:16:52
uwielbiam hummus, ale daje bardzo malo pasty tahini... dwie lyzki na dwie szklanki gotowanej ciecierzycy..
acha, dodaje jeszcze odrobine ostrej czerwonej papryki, rewelka :)
-
Gość: ALEMIRKA, *.icpnet.pl
2014/02/01 21:03:26
Może ktoś mi powie przy jakich chorobach jest niewskazane spozywanie cieciorki. Między innymi chodzi mi o dnę moczanową. Kompetentną osobę proszę o odpowiedż na e'maila:
arim@icpnet.pl Z góry dziekuję. Innych informacji - przepisów kulinarnych itp. proszę nie przesyłac na moją skrzynke.
-
Gość: : , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/05 16:32:32
Pytam, żeby się upewnić - ciecierzycę z puszki też moczymy przez noc, czy już nie? :)
-
2014/09/05 21:32:14
z puszki tylko odsączamy i miksujemy, suchą ciecierzyce moczymy prze noc, gotujemy
-
Gość: lililaj, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/28 17:09:31
Przykro mi bo zrobiłam zarówno paste jak i humus zgodnie z przepisem a nie specjalnie mi smakuje. Wygląda dokładnie tak samo pachnie przepięknie ale w smaku jest gorzkawe. Zapewnie to wina samej pasty z sezamu.. może wszystko zależy od jakości sezamu. Na pewno go nie przepiekłam bo czytałam wcześniejsze komentarze i pilnowałam aby tylko lekko go podgrzać
-
2015/05/25 09:25:35
Brawo! W końcu przepis na hummus bez sody :-) W większości przepisów z którymi się spotkałem jest dodawana soda. Rzekomo tak robi się to na wschodzie... Ja też robię bez sody, wychodzi kremowy i puszysty.
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/28 11:14:06
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Humus został dodany do zeszytu:

przystawki przez dropsik1975
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/06/24 14:40:34
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Konfitura z wiśni został dodany do zeszytu:

dodatki przez leszekusenet

Przepis: Humus został dodany do zeszytu:

humus przez beatagrajner
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/22 09:27:58
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Humus został dodany do zeszytu:

dodatki przez piotr1
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/08/29 12:27:03
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Humus został dodany do zeszytu:

przepisy przez mariusz150786
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/12/04 11:29:07
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Humus został dodany do zeszytu:

przystawki przez A G










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...