Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z jagodami i serem

 

 

Oprócz pierogów z samymi jagodami (przepis pokazywałam tutaj) bardzo lubię tez pierogi z białym serem na słodko i ich dodatkiem.

 

 

Składniki:

pół kg mąki pszennej

1,5 szkl wody

2 łyżki oleju

150g twarożku

100g jagód

cukier

 

 

 

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto (dodając więcej wody lub mąki w zależności od wilgotności mąki).

Twarożek wymieszać z cukrem oraz delikatnie z opłukanymi jagodami.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę nadzienia, sklejamy końce i zawijamy.

Gotujemy we wrzątku (z odrobiną soli i oleju) ok 5 min od wypłynięcia.

Jeśli chcemy zjeść pierogi później lub następnego dnia – układamy je osobno np. na talerzu aż do ostygnięcia (by się nie posklejały) a potem również odgrzewamy we wrzątku jak przy gotowaniu.

 

pierogi z jagodami i serem

niedziela, 01 lipca 2012, dorota20w
Tagi: jagody
Komentarze
2012/07/01 12:04:34
pyszności, w sam raz na letni obiad :)
-
2012/07/01 15:14:46
Wow, ale apetyczne pierogi ! Pycha!:)
-
2012/07/04 14:09:37
Pierogów z serem i jagodami jeszcze nie jadłam, ale na takie z jagodami mam wielką ochotę:) ...i jak tylko w sobotę będa na targ jagody to na pewno je zrobię:)
-
Gość: Beti, *.net146.okay.pl
2014/06/22 14:46:30
Jakiego twarożku używasz ?
-
2014/06/22 16:21:19
tłustego










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...