Blog > Komentarze do wpisu

Pasteryzowane jagody

 

 

Pasteryzacja owoców w słoikach to jeden z moich ulubionych sposobów zatrzymania lata.

To takie proste - owoce do słoika, trochę cukru, pasteryzowanie i już.

Zimą będą takim smacznym dodatkiem np. do deserów, ciast.

Pasteryzuję też jagody zupełnie bez cukru, zaczęłam to robić dla córeczki kiedy była mała i tak zostało mi. Takie jagody mogą jeść dzieciaczki już od 7 mca życia.

 

Składniki:

jagody

cukier – jeśli pasteryzujecie z cukrem

 

Wykonanie:

Jagody płuczę w wodzie i zostawiam na durszlaku by obciekły.

Delikatnie przesypuję je do słoiczków.

Jeśli pasteryzuję z cukrem – zasypuję 1 łyżeczkę cukru na mały słoiczek lub 1 łyżkę na słoik 250ml. Zakręcam.

Pasteryzuję 20 min.

 

Pasteryzacja w garnku:

W dużym garnku na dnie kładę ściereczkę.

Na ściereczce układam dobrze zakręcone słoiki z przetworami, tak by nie dotykały do siebie.

Do garnka wlewam zimną wodę do wysokości 3/4 słoików.

Garnek przykrywam przykrywką i zaczynam podgrzewać.

Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszam ogień tak by stale utrzymywać minimalne wrzenie i od tego momentu liczę czas pasteryzacji np. 20 min.

Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmuję przez ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia.

 

pasteryzowane jagody

 

środa, 04 lipca 2012, dorota20w
Komentarze
2012/07/04 10:58:06
może to śmieszne pytanie, ale... jak pasteryzujesz? nigdy tego nie robiłam a chcę wykorzystać twój sposób na jagódki dla moich dziewczynek. całe słoiki muszą być w wodzie, zakryte?
pozdrawiam,
m.
-
Gość: R., *.wtvk.pl
2012/07/04 11:25:16
Spodziewałem się przeczytać na czym ta pasteryzacja polega...
-
2012/07/04 11:26:24
w takim razie zaraz na szybko dopisze jak te pasteryzowałam a na pózniej przygotuję cały wpis o róznych sposobach pasteryzacji.
-
2012/07/04 11:47:59
Jeszcze nie robiłam , ale warto , oczywiście . Popieram :)
-
2012/07/04 12:35:44
Super :-) zapas na zimę będzie jak znalazł :-)
-
2012/07/04 14:21:07
Oj ja też lubię robic przetwory. Jak narazie zamroziłam kilka woreczków , ale i takie jagody w słoiczakach zamierzam zrobić:)
-
2012/07/04 21:02:43
naturalne smakołyki dla maluchów! pozdrawia
-
Gość: mroczna_elfka, *.internetia.net.pl
2012/07/04 23:39:11
A w wersji bez cukru, ile można je przechowywać? U mnie w domu ZAWSZE sypało się cukier, bo ponoć bez niego się popsuje, a ja tam wolę bez cukru...
-
2012/07/05 09:49:10
ja tez zawsze przygotowywałam z cukrem, dopóki nie spróbowałam 2 lata temu zrobić bez dla maleńkiej córeczki. Słoiczki wytrzymały do ponad pół roku bo wtedy zostały zjedzone.
-
2012/07/08 21:58:55
Czy jakieś inne owoce można również pasteryzować w taki sposób lub z dodatkiem cukru?
-
2012/07/08 22:15:05
tak wszelkie jagodowe np maliny, truskawki, poziomki
-
2012/07/11 11:08:49
dzięki za informację o paseryzacji :) wczoraj przygotowałam na próbę cztery słoiczki, ale... nie zawekowały się :( masz pomysł dlaczego? studziłam "do góry nogami". czyżby wina nakrętek? próbować jeszcze raz z innymi nakrętkami?
-
2012/07/11 11:19:50
Koraliki moniki - tak, tomoże być wina zakrętek. Kiedy zakręcasz słoiki przed pasteryzacją zakręcaj je do końca - jesli zakręcą się na ścisło powinny być dobre, jeśli przekręcą się dookoła i wrócą - ta z pewnością nie dobra
-
2012/08/05 09:54:26
Jestem pod wrażeniem. Nie myślałam, że jagody w ogóle można tak zaczarować. :) Wspaniały pomysł! :)
-
Gość: gufinka, *.wroclaw.vectranet.pl
2013/09/11 19:26:50
Matko, w końcu jasno, prosto i zwięzłowato :) Kumam i biorę się do roboty, wielkie dzięki :)
-
2015/06/27 14:20:27
...pyszności, przed chwilą zrobiłam sobie z myślą już o zimie kilka słoiczków, pozdrawiam i smacznego :)
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/10/14 09:49:29
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Pasteryzowane jagody został dodany do zeszytu:

Przetwory przez cccatblack
-
Gość: Malwina, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/08/05 15:41:16
Witam serdecznie, mam pytanko, może głupie, ale... Czy pasteryzujemy bez żadnej zalewy? Tzn same suche jagody w słoiku, żadnej wody itp? Będę wdzięczna za odpowiedź :) pozdrawiam
-
2018/08/05 20:38:51
Gość: Malwina - tak, bez wody, bez niczego - jagody do słoika, akrecamy, pasteryzujemy. Można dodać wody, ale wtedy to już będzie jagodowy kompot.
-
Gość: Malwina, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2018/08/06 10:02:03
A czy takie borówki lub jagody dlugo się przechowują?
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...