Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowe ciasto na pizze
Pizze uwielbiamy i jemy ją często. Lubie eksperymentować z ciastem w ogóle, lubię używać różnych mąk, nie tylko ze względu na ich cenne właściwości, ale także ze względu na smak. Dzisiaj przepis na bazie jednej z ulubionych moich mąk – orkiszowej.
Składniki na ciasto na 1 dużą pizzę: 25dag mąki orkiszowej chlebowej typ 1100 2 łyżki otrąb pszennych pół łyżeczka cukru pół łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 dag drożdży 100 - 125 ml ciepłej wody opcjonalnie pół łyżeczki suszonych ziół np bazylii czy oregano
Wykonanie: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy sól, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz drożdże. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy. Jest gotowe do posmarowania sosem i ułożenia na wierzchu składników.
środa, 25 lipca 2012, dorota20w
Komentarze
kabamaiga
2012/07/25 16:38:30
Też lubię eksperymenty z mąkami przy pizzy. Orkiszowej jeszcze nie robiłam.
2012/07/25 17:07:56
Świetna i zdrowa alternatywa dla zwykłego ciasta na pizzę :) Wrzucam do zakładek i pozdrawiam :)
2012/07/25 18:11:10
jako miłośniczka pizzy wszelakiej, koneicznie muszę spróbować na takim cieście :)
2012/07/25 18:24:49
orkiszowego jeszcze nie robiłam.. bez wątpienia 100 razy zdrowsze niż normalne :)
2012/07/25 21:24:32
Ciekawy przepis chętnie skorzystam bo moje dzieciaki lubią bardzo pizze. najczęściej robię na leniucha czyli kupuję gotowe blaty, twój przepis wydaje się prosty więc chętnie go wypróbuje
Pozdrawiam Adam 2012/07/25 21:31:33
dziekuję wszystkim za miłe słowa
SzczepańskiAdam - ja jak mam leniucha to zagniatam ciasto o pół czasu krócej i też wychodzi ;) 2012/07/26 07:34:29
I dzięki temu orkiszowi nasza ulubienica staje się o niebo zdrowsza :D
2012/07/29 18:35:30
Pizzy na orkiszowym cieście jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest doskonałą:)
Gość: sofi, *.wse.krakow.pl
2012/09/20 14:32:31
Ależ ta pizza wygląda smakowicie...
Pieczesz może na kamieniu do pizzy? Zastanawiam się nad kupnem kamienia fratelli pizza stone. Czytałam opinie, że pizza smakuje jak z prawdziwej pizzerii. Masz może jakieś doświadczenie w pieczeniu na nim pizzy? 2013/03/14 12:46:03
Witam, zrobiłam pizzę z Twojego przepisu. Co prawda mąkę dałam pół na pół ze zwykłą pszenną i musiałam dolać więcej wody, ale wyszło bardzo smacznie. Będę korzystać częściej :) dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
Gość: karolina_weronika, *.warszawa.mm.pl
2014/04/24 09:49:49
Czy można wykonać tę pizze bez drożdzy?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź, bo niestety nie mogę spożywać drożdzy:(( Swietny przepis! 2014/04/24 11:15:28
Bez drożdży to niestety nie będzie w ogóle to ciasto, jednak jeśli jest Pani uczulona - zaryzykowałabym i spróbowała - może w zamian łyżeczke proszku do pieczenia
|
|