Blog > Komentarze do wpisu

Naturalny sok wiśniowy pasteryzowany

 

 

Takie naturalne soki robię głównie z myślą o moim dziecku.

Wcześniej, kiedy była mała zamrażałam soki, ale wraz z wiekiem wzrasta ilość wypijanych soczków a w miejsce w zamrażarce nie.

W tamtym roku robiłam ten sok i przetrwał cały rok, bo niedawno mała wypiła ostatnie.

Jeśli macie owoce ze sprawdzonego źródła, nic tylko robić, nie trzeba będzie kupować tych firmowych dedykowanych maluchom.

W ten sam sposób robię sok z winogron, jabłek, śliwek różnego rodzaju, gruszek, pomidorów.

Jedyny warunek to sokowirówka.

Z wytłoków owocowych często gotuję kompot a czasami (kiedy owoce są mało soczyste i dużo zostaje) nadaje się też by je przesmażyć z cukrem na dżem.

 

Składniki:

wiśnie

czyste słoiki lub butelki z zakrętkami

 

Wykonanie:

Wiśnie myję, pozbawiam pestek i przepuszczam przez sokowirówkę.

Sok przelewam do wyparzonych słoików, zakręcam.

Pasteryzuję ok 20 min (o pasteryzacji pisałam tutaj).

W takim soku naturalnie wytraci się osad,który po pasteryzacji będzie utrzymywał się na górze.

 

sok z wiśni

sobota, 21 lipca 2012, dorota20w
Komentarze
2012/07/21 07:21:24
oj, cudowny sok !
do zobaczenia dzisiaj :)
-
2012/07/21 17:31:47
Ja robie taki sok z sokownika, a później rozcieńczamy go wodą ....ale coraz częściej zastanawiam sie nad sokowirówką właśnie:) pozdrawiam
-
2012/07/21 20:18:23
zawsze robię soki domowe, rzadko kiedy kupuję te gotowe do rozcieńczania. za dużo w nich cukru i chemii, a tu wiesz, co masz ;]
-
2012/07/22 00:09:54
Piękne zdjęcie. A sok na pewno wspaniały :)
-
2012/07/23 18:26:14
dziekuje wszystkim za miłe słowa :)
-
2012/07/25 15:21:43
nigdy nie probowalam sama robic sokow, ale kusisz mnie :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...