Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z czereśniami

 

 

Jako małe dziecko przepadałam za sernikami na zimno. Pamiętam, że uwielbiałam wylizywać kubeczki a potem miskę po serkach homogenizowanych kiedy mama przygotowywała ciasto.

Moją córeczka zdaje się kontynuować tą miłość :) Swoją drogą jej z kolei uwielbienie do tego ciasta widzę, że ma żródło w galaretce.

 

 

Składniki:

paczka (120g) biszkoptów

800-1000g serka homogenizowanego (naturalny lub np o smaku waniliowym wtedy nie dodawać już cukru)

5 łyżek cukru pudru

20g żelatyny

galaretka  czerwona

czereśnie

 

Wykonanie:

Tortownicę 24cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.

Serki wymieszać z żelatyną oraz cukrem, wylać na biszkopty.

Na serniku ułożyć czereśnie (możena wcześniej pozbawić je pestek) i zalać tężejącą galaretką.

Sernik wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

 

sernik na zimno z czereśniami

niedziela, 24 czerwca 2012, dorota20w
Komentarze
2012/06/24 01:03:59
wyglląda bajecznie, Doroto ;]
te szypułki wystające, uroku dodają.
-
2012/06/24 04:32:19
Pięknie wygląda!
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/24 07:55:21
Wspaniały przepis, piękne wykonanie, cudny! A Córeczka podobnie jak Mama wie, co dobre;)
-
2012/06/24 08:12:36
no wspaniały, też często takie serniczki na zimno robię. A pomysł żeby zostawić ogonki u czereśni jest świetny - w końcu komu to przeszkadza, a jak ładnie wygląda!
Pozdrawiam
Monika
-
2012/06/24 08:29:16
Mimo, ze nie gustuję w sernikach na zimno to ten wygląda tak smakowicie :)
-
2012/06/24 10:59:49
Bardzo ładnie się prezentuje. Generalnie nie przepadam za sernikami z serków homogenizowanych, ale ten wygląda bardzo apetycznie i na pewno bym się skusiła na kawałeczek. To pewnie przez te czereśnie!

Proszę o dodanie banerka akcji i wtedy dodam przepis.

Pozdrawiam serdecznie
-
2012/06/24 11:00:17
Szybkie i pyszne ciacho mniammmmm
-
2012/06/24 11:53:08
boski! wygląda niesamowicie
-
2012/06/24 17:51:18
Piękny...:-)!
-
2012/06/24 20:10:08
Kiedys tez uwielbialams erniki na zimno... teraz jakby mi przeszlo... Ale na ten byms ie skusila :)
-
2012/06/24 20:31:45
Cudnie wygladają te wystajace z galaretki ogonki:)
-
2012/06/24 20:36:09
Proste i ... wspaniałe :)
-
2012/06/24 21:44:43
Cudownie wygląda i te zatopione czereśnie w galaretce wyglądają przepięknie :)
-
2012/06/24 22:09:48
Śliczny sernik. Z czereśniami jeszcze nie jadłam.
Pozdrawiam:)
-
Gość: czekoladowa_pyza, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/24 23:26:41
pomysłowo "umiejscowione' te czereśnie :))
-
2012/06/25 09:40:19
dziekuję wszystkim za miłe słowa :))
-
2012/06/25 09:44:44
rzadko komentuję.. ale zawsze z wielkim zainteresowaniem klikam w nazwę Twojego bloga w zakładkach. Dzisiaj jednak nie mogłam się powstrzymać aby nie skomentować :) Przecudny ten sernik. Pomysł z czereśniami z ogonkami jest super! Może już niebawem go wykorzystam:) Pozdrawiam.
-
2012/06/25 11:34:06
Cudny ten sernik. Strasznie podobają mi się te wystające czereśniowe ogonki. Cudo:-)
-
2012/06/25 12:42:28
Uroczy :)
-
2012/06/25 17:25:00
rewelacja!
-
2012/06/26 08:54:34
Bardzo ładny!
-
2012/06/26 22:14:35
Oto fragment Twojego wpisu:

Serki wymieszać z żelatyną oraz cukrem, wylać na biszkopty.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.

Coś mi chyba tu nie gra ;-p Serki z żelatyną.. a potem jeszcze raz ją rozpuścić ;-p ? Czy aby dobrze jest napisane? ;-)

-
2012/06/26 22:44:30
Ewa dzięki za zwrócenie uwagi - już wykasowałam drugą niepotrzebną linijke o rozpuszczaniu żelatyny :)
-
2012/07/14 21:21:11
Piękny!!!
-
2012/07/14 21:23:59
dziekuję
-
2012/07/15 07:05:57
Przypominają mi się czasy serków waniliowych żółtym sreberkiem ze Społem :) A sernik wygląda cudownie i też przypomina mi o dzieciństwie!
-
2012/07/15 10:47:33
Jaki piękny sernik !! I te czeresnie.. :) bomba :)
-
2012/10/02 14:25:56
Wygląda czadowo!
-
Gość: zagubiona, 84.39.166.*
2013/08/10 20:55:57
witam, mam pytanie o żelatynę, nie wiem czy za dużo wody czy za zimna, ale nie mogłam ją w robocie rozdrobnić i niestety widzę grudki w masie. co mogłam źle zrobić?
-
2013/08/11 12:23:39
Zagubiona
żelatynę należy rozpuścić w ok 50ml wrzątku i mieszać ją aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
Potem kiedy miksujemy masę serową, wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę by dobrze się połączyła z serem.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...