Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki ze szpinakiem

 

 

Pyszna klasyka.

Na śniadanie, obiad, kolację.

 

 

Składniki:

naleśniki:

2 jajka

2 szkl mąki

1 szkl wody

1 szkl mleka

szczypta soli

2 łyżki oleju

 

Farsz:

500g szpinaku - mrożonego lub świeżego (waga po blanszowaniu i odciśnięciu)

25 dag sera białego

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Do miski przesiewam mąkę, wbijam jaja, dodaję cukier, sól, olej, wlewam wodę i mleko. Wszystko miksuję mikserem (czasami w blenderze) lub trzepaczką aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.

Ciasto odstawiam na półgodziny (jeśli nie mam czasu smażę od razu).

Rozgrzewam patelnię, którą spryskuje odrobiną oleju. Wlewam chochlę ciasta i rozprowadzam po całej patelni. Smażę na rumiano z obu stron.

Farsz:

Szpinak świeży wrzucam na kilka sekund do wrzątku i od razu wyjmuję. Kiedy przestygnie odciskam i lekko siekam na trochę mniejsze kawałki.

Jeśli używam szpinaku mrożonego,  rozmrażam go na patelni lekko odparowując masę (proces musi trwać krótko bo szpinak straci kolor).

Do szpinaku dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sporo soli i pieprzu oraz ser biały. Wyrabiam widelcem dość gładką masę.

Naleśniki smaruję szpinakowym farszem i zwijam.

 

naleśniki ze szpinakiem

 

piątek, 29 czerwca 2012, dorota20w

Komentarze
2012/06/29 11:29:14
Znakomite połączenie:)
-
2012/06/29 11:57:00
szpinak zjem w każdej postaci.:)
-
2012/06/29 13:27:27
uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! ale ja zawszę dodaję ser z niebieską pleśnią :) polecam! i polane śmietaną.
-
2012/06/29 19:02:24
Naleśniki ze szpinakiem to jedna z moich ulubionych wytrawnych wersji tej potrawy ;) uwielbiam dodać jeszcze kilka plasterków wędzonego łososia, obiad idealny ;D
-
2012/06/29 23:07:18
Mniam :) Jadłam w zeszłym roku w Zakopanem, były takie pyszne! :)
-
Gość: k8, 31.130.107.24*
2012/06/30 11:07:05
smaczne :) Na ile porcji jest ta proporcja ?
-
2012/06/30 11:36:57
ok 15 sztuk
-
2012/07/01 19:55:54
Pysznie wyglądają, uwielbiam takie połączenie smaków, ja dodaję ser typu Bałkańskiego z lidla(podobny do feta), pycha:)
-
Gość: gość, ip-178-200-14-166.unitymediagroup.de
2012/11/07 15:34:19
witam :) zrobiłam właśnie te naleśniki (niestety z mąki pszennej ale razowej... jestem w obcym kraju i nie znam tłumaczenia wszystkich słów ;]) ale mimo to wyszły pyszne !!
z tym że sztuk wyszło 10 a nie 15 co jest lekkim problemem przy gotowaniu dla 4 osób... ale przynajmniej będę wiedzieć na przyszłość bo na pewno jeszcze kiedyś je usmażę ;)
aha i do farszu musiałam dodać płaską łyżkę śmietany żeby nie był strasznie suchy, poza tym wielkie dzięki za przepis ;)
-
Gość: moni, host86-134-130-161.range86-134.btcentralplus.com
2012/11/30 14:30:08
dodaj serka śmietnikowego zamiast twarogu i wtedy będzie kremowe :) serek przykładowo Philadelphia.
-
Gość: madzia, 80.50.126.13*
2012/12/05 19:00:55
generalnie ok ale ser biały nie dodaje wogóle żadnego smaku. lepszy byłby ser feta albo solankowy.
-
2012/12/05 19:09:14
Madzia - kwestia gustu - ja uwielbiam z twarożkiem
-
Gość: Drwalu, host-89-230-193-197.lublin.mm.pl
2012/12/18 14:49:35
Dodałem 2 ząbki czosnku i było trochę za mocne. Ale jestem początkujący mogłem stopniowo dodać i spróbować mój błąd;)
-
Gość: jerzy, dynamic-78-10-109-73.ssp.dialog.net.pl
2012/12/31 14:19:47
~Drwalu~dwa ząbki czosnku? nie jest tak źle,ja kiedyś myślałem,że chili zabija
-
2013/06/26 16:36:27
Pyszne:) ja tam twarozek uwielbiam:)
-
Gość: , 87-205-202-134.adsl.inetia.pl
2013/07/22 20:19:43
szponinak rozdrobniony czy w lisciach? mam akurat w lodowce z 1000 listkow sa dosyc duze
-
2013/07/22 21:09:32
taki i taki moze byc - wybirz wg upodoban wlasnych















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...