Blog > Komentarze do wpisu

Makaron ze szpinakiem

 

 

Tak sobie myślę, że nie ma chyba łatwiejszego dania, które jest zdrowe, pożywne a przy tym bardzo smaczne  niż makaron ze szpinakiem

Do jego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku bardzo prostych składników.

Danie ekspresowe – przygotujemy je w 15 min a najedzą się przynajmniej 4 głodne osoby.

Lubicie? Koniecznie spróbujcie !

 

makaron ze szpinakiem

 

Składniki:

500g makaronu

500g szpinaku – mrożonego lub świeżego (masa po zblanszowaniu i odcisnięciu)

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

kilka łyżek oliwy z oliwek (dla smaku i by sos fajniej obklejał makaron)

szklanka jogurtu

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W tym czasie:

Szpinak rozmrażamy na patelni (jeśli używamy mrożonego).

Do szpinaku dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sporo soli i pieprzu, oliwę i gotujemy minutkę . Dodajemy jogurt, mieszamy i zagotowujemy.

Sosu szpinakowego nie gotujemy zbyt długo by nie stracił ładnego zielonego koloru, wystarczy tyle by był gorący (szpinak przecież można jeść na surowo!).

Sos szpinakowy przyprawiamy dość wyrażnie, by po połączeniu z makaronem danie nie było mdłe.

Sos mieszamy z gorącym odcedzonym makaronem.

 

 

 

 

sos szpinakowy

 

 

makaron ze szpinakiem

sobota, 23 czerwca 2012, dorota20w

Komentarze
Gość: mojetworyprzetwory, host21-188-252-18.limes.com.pl
2012/06/23 01:05:56
Pyszności! Wspaniały przepis! Pozdrawiam!
-
2012/06/23 07:01:44
Robię identyczny makaron :)
-
2012/06/23 17:16:20
Kocham szpinak. A z makaronem to już w ogóle poezja!
-
2012/06/23 21:00:49
hehe śmiać mi się chce, bo u mnie też dziś na obiad był szpinak :) jednak w bardziej tuczącej i pracochłonnej wersji - naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem. Ja lubię oprócz czosnku dodawać do szpinaku serek topiony gołda i masło :)
-
Gość: jalla, 89-79-33-123.dynamic.chello.pl
2012/06/24 18:50:39
uwielbiam szpinak, stosuję bardzo podobny przepis, tylko biorę śmietanę, bo jogurt mi się warzy i oddziela brzydko, a do tego KONIECZNIE feta do posypania. Jak jem z facetem, to smażę wcześniej kurczaka pokrojonego w kostkę i obtoczonego w bułce.
Jeśli mrożony szpinak, to polecam w liściach, a nie rozdrobniony - zyskuje na smaku!
:)
-
2012/06/24 20:30:44
Oj tak, cudowne połączenie:) uwielbiam je:)
-
2012/06/27 20:40:45
Hm, musze sprobowac, bo mam podejscie do szpinaku nieco niesprecyzowane.
-
Gość: NextPls, 194.152.50.2*
2012/07/30 18:29:10
Super- jestem samotnym facetem, który lubi sobie zjeść smacznie po pracy. A ten przepis jest łatwy, szybki a przede wszystkim PYSZNY:]

Pozdrawiam
-
2012/07/30 21:29:37
Pyszności! Mój ulubiony makaron.
-
2012/08/14 16:20:27
wyszedł mi trochę wodnisty, może coś pokopałam, ale generalnie super! :) Dzięki za przepis! Jako kulinarna niemota, przygotowywałam to patrząc w lapka, udało się to najważniejsze. :)
-
2012/08/14 17:29:52
Łucja bo szpinaki różne są - w zaleznosci od firmy - niektóre trzeba trochę bardziej odparować, albo do gorącego sosu wrzucić gorący makaron al dente by wchłonął nadmiar sosu - pozdrawiam i smacznego :)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...