Blog > Komentarze do wpisu

Stefania na waflach – ciasto z kaszy manny bez pieczenia

 

 

Bardzo lubię to ciasto i pamiętam od zawsze jak moja mama je przygotowywała.

Dla mnie teraz w ciepłym sezonie ma wiele plusów. Największym z nich jest to, że nie trzeba rozgrzewać piekarnika i dodatkowo podnosić temperatury w mieszkaniu.

Dodatkowe plusy są takie, że jest bardzo proste do przygotowania, szybkie i smaczne, z niewyszukanych, tanich składników.

Zamiast wafli, tradycyjnie można użyć herbatników, ale tak jest jeszcze szybciej.

 

Składniki:

2 duże wafle

1 l mleka

¾ kostki margaryny

¾ szkl cukru

1 szkl kaszy manny

3-4 łyżki kakao

 

Wykonanie:

W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczając w nim margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.

W tym czasie przygotowujemy sobie kaszę oraz przesiewamy kakao do miseczki.

Kiedy mleko zacznie się gotować, zestawiamy je z ognia. Dodajemy najpierw kakao i wszystko dobrze mieszajmy trzepaczką aż się połączy z mlekiem. Następnie cienką strużką wsypujemy kaszę i cały czas dynamicznie mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Kiedy cała kasza znajdzie się w mleku, wszystko lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż masa stanie się bardzo gęsta.

Gorącą masę wykładamy na wafel i delikatnie dociskamy drugim. Zostawiamy do wystygnięcia i kroimy w kawałki.

 

ciasto z kaszy manny bez pieczenia

 

piątek, 11 maja 2012, dorota20w
Komentarze
2012/05/11 10:44:50
Każdy rodzaj wafli(andrutów) to smak mojego dzieciństwa:) Świetny przepis:)
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/11 10:47:28
Ale pyszna stefanka! Wykorzystam przepis, może nawet dziś;) Pozdrawiam!
-
2012/05/11 10:54:50
Świetny deser. Szybki i ciekawy. Muszę wypróbować.
-
2012/05/11 11:02:45
A czy ciastko się nie rozpada podczas jedzenia?
-
2012/05/11 11:18:58
Mama Alergika - jesli o wafel chodzi to się nie rozpada - pod wpływem gorącej masy staje sie lekko wilgotny i mięknie - potem kiedy masa wysygnie lekko się wysusza, w sam raz by można było fajnie trzymac porcję w ręku
-
2012/05/11 16:29:58
Wow ale pysznie to wygląda.
-
2012/05/11 18:38:15
u mnie zawsze robiła je z kolei babcia. :) z tym, że nie na waflach, a herbatnikach - zawsze baaardzo mi smakowało. :) szkoda, że już dawno go nie piekła, chyba muszę ją poprosić, albo... sama spróbuję, z pomocą Twego przepisu! :)
-
2012/05/11 21:15:50
ja pamiętam takie ciasto, ale właśnie na herbatnikach. :)
z kolei te wafle kojarzą mi się tylko z takimi przekładanymi masą czekoladową/kakaową - smak dzieciństwa. :)
-
2012/05/11 22:33:27
Ale cudowne ciasto! :)
-
Gość: zupazgryzoni, *.dynamic.chello.pl
2012/05/11 23:28:16
ja od zawsze robię to ciasto na herbatnikach i z polewa kakaową
-
2012/05/12 00:08:48
wiesz, że nigdy (naprawdę, jak Bozię kocham) nie jadłam takiej stefanki?
-
2012/05/12 11:30:58
Super przepis koniecznie trzeba wypróbować :-) i jak ładnie wygląda...
-
2012/05/12 12:13:54
Ja bym zrobiła na herbatnikach, bo je po prostu uwielbiam:) a samo ciacho wyglada przepysznie:)
-
Gość: AnkaGD, *.golubdobrzyn.vectranet.pl
2012/05/12 21:35:18
pyszne mój synek zjada z apetytem, schłodzone jest w smakuj wyśmienite, dodajemy gorzką czekoladę jest wówczas jeszcze smaczniejsze, do tej pory u nas dominowały herbatniki petitki ale teraz wypróbujemy z waflami. pozdr.
-
Gość: tunia, *.ethnet.com.pl
2014/12/16 16:07:20
Ja polecam stefankę na solonych krakersach. Czasami daję w środek owoce tylko wtedy kasza najlepiej waniliowa. Robiłam z polewą czekoladową, ale najlepsza była z polewą z mleka skondensowanego z orzechami włoskimi. Polecam najszybsze i najlepsze ciasto mojego dzieciństwa.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...