Blog > Komentarze do wpisu

Napój z pieczonych buraków na serwatce

 

 

Napój dla dorosłych :) oraz dzieci po pierwszym roku życia.

Niezwykle smaczny i zdrowy.

Zwykle kiedy piekę buraki biorę ich większą ilość by potem wykorzystać je w zupach, sałatkach i napojach właśnie. Upieczone buraki są słodsze niż surowe czy przygotowane w każdy inny sposób.

Ostatnio bardzo posmakowała nam serwatka – jej lekka kwaskowatość plus słodycz buraków to świetne połączenie – koniecznie spróbujcie i nie zrażajcie się kompozycją – warto się przełamać i spróbować (jeśli wasze dzieci odmawiają choćby jednego łyka, można posłużyć się kolorowymi kubkami niekapkami – naprawdę warto by odrobinkę spróbowały i przekonały się czy im to smakuje).

 

Składniki:

1 mały burak

pół szkl serwatki

pół szkl wody mineralnej lub przegotowanej

 

Wykonanie:

Buraka/i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 200st aż będą miękkie (w
zależności od ilości od 30 min do 1,5h). Studzimy.

Buraka obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Dodajemy wodę i serwatkę.

Miksujemy na gładki napój. Podajemy od razu.

 

 

napój z pieczonych buraków na serwatce

poniedziałek, 07 maja 2012, dorota20w
Komentarze
2012/05/07 19:04:44
Lubię takie warzywne koktajle...
-
2012/05/07 19:37:00
Ciekawy i zdrowy koktajl :) muszę wypróbować :)
-
2012/05/07 20:37:48
Cudowny ma kolor :)
A czy on stoi na ślicznej sukieneczce? :)
-
2012/05/07 21:00:09
Majanko tak ;)
-
2012/05/08 11:44:56
Sukienka urocza, a napój chętnie wypróbuję ...zwłaszcza, ze mam ostatnio koktajlowego hopla:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...