Blog > Komentarze do wpisu

Grillowany łosoś butterfly

 

 

Zbliżam się już ku końcowi prezentowania wam świetnych przepisów na dania które przygotowywaliśmy na warsztatach BBQ.

Czas na grillowaną rybę.

Szefowie kuchni pokazywali nam jak z filetu łososia wykroić efektownie prezentujące się steki butterfly z wyglądu przypominające motyle ;)

 

grillowany łosoś

 

 

Składniki:

filet łososia – ok 1 kg

sól

pieprz cytrynowy

olej

 

Wykonanie:

Filet łososia myjemy i osuszamy np. papierowym ręcznikiem.

Przystępujemy do pozbawienia ryby ości – sprawnie to idzie przy pomocy specjalnych małych szczypcy lub choćby pęsety.

Oczyszczoną rybę zaczynamy kroić. Najpierw odkrajamy od filetu tłustszą część brzuszną – z tej części możemy zrobić np. tatar.

Pozostały filet kroimy w plastry o grubości ok 3 cm jednak pamiętając by co drugie cięcie przecinać samo mięso a skórę pozostawiać nienaruszoną (można też kroić w filet w kawałki ok 6 cm a te później przekrajać na pół pamiętając by nie przekroić skóry).

Tak przekrojone steki otwieramy na boki w ten sposób, by skóra łososia znalazła się w środku a mięso tworzyło jakby skrzydła motyla.

Tak przygotowane steki smarujemy odrobina oleju i oprószamy solą i cytrynowym pieprzem – zostawiamy na 15-30 min do zamarynowania.

Układamy na ruszcie do grillowania ryby (jeśli nie macie, można po prostu owinąć w folie aluminiową) i grillujemy.

łosoś

 

 

łosoś butterfly

 

 

 

poniedziałek, 28 maja 2012, dorota20w
Komentarze
2012/05/28 20:39:22
smakował mi i to bardzo :) delikatny i kruchy, trzeba powtórzyć :)
-
2012/05/29 06:46:46
Wygląda bardzo apetycznie ten łosos :)
-
2012/05/29 14:35:56
pyszna musi być ta rybka:)
-
Gość: marcin, *.edf.pl
2012/05/29 14:37:35
Fantastyczny łosoś butterfly. Palce lizac :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...