Blog > Komentarze do wpisu

Grillowana wieprzowina w kształcie faworków

 

 

To kolejne danie, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych BBQ.

Moim zdaniem pomysł na nadanie kształtu faworka kotletom jest świetny i bardzo efektowny.

Na warsztatach faworki przygotowaliśmy z polędwiczki wieprzowej, ale myślę, że np. schab, szynka czy inne mięso też się sprawdzą. W ogóle to fajny pomysł na kotleta, nie tylko grillowanego ale smażonego czy pieczonego.

 

grillowana wieprzowina w kształcie faworków

 

Składniki:

kawałek mięsa wieprzowego np. polędwiczki, schabu

2 plastry boczku wędzonego

pieprz

sól

 

składanie mięsa

 

Wykonanie:

Mięso rozbijamy w poprzek włókien mięsa, starając się nadać kotletowi kształt prostokąta. Jeśli mamy nierówny kawałek, lub nierówno się rozbił, same brzegi mięsa rozbijamy jak najcieniej „na papier” i zawijamy nożem na górę mięsa, by kształt upodobnić do prostokąta. Oprószamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry boczku. Na środku kotleta robimy nacięcie i wywijamy go na faworek.

Grillujemy, pieczemy lub smażymy.

 

 

 

środa, 23 maja 2012, dorota20w
Tagi: grill
Komentarze
2012/05/23 11:16:00
Wygląda super :-)
-
2012/05/23 12:16:39
Świetny pomysł :)
-
2012/05/23 13:21:00
świetne. robiłam faworki kiedyś z piersi indyka:)
-
2012/05/23 14:51:49
Pięknie wyglądają. Pozdrawiam:)
-
2012/05/24 12:26:38
Ciekawy pomysł, mięsko wyglada bardzo elegancko:)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...