Blog > Komentarze do wpisu

Napoleonka na krakersach

 

 

Przepis na to ciasto mam od swojej teściowej, która z kolei (z tego co wiem) ma go od swojej siostry.

Odkąd pamiętam ciasto to obecne jest na imprezach rodzinnych i zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

Jest pyszne i łatwe do przygotowania.

Znacie to ciasto? Bo wydaje mi się, że jest dość popularne. Lubicie?

 

Napoleonka na krakersach

 

Składniki na dużą blachę:

2 op krakersów (fajnie sprawdzają się solone)

1 litr mleka

1 kostka masła

1 szkl cukru

cukier waniliowy

1 szkl mąki

1 budyń śmietankowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

W blaszce rozkładamy warstwę krakersów.

Do sporego naczynia wsypujemy mąki i budyń, zalewamy częścią mleka i mieszamy.

Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i masłem.

Kiedy mleko będzie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączną, mieszamy dynamicznie a potem jeszcze chwilę gotujemy.

Gorącą masę wylewamy na krakersy, od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek. Można jeszcze wierzch posypać wiórkami kokosowymi albo posypką dekoracyjną.

Zostawiamy do ostygnięcia a potem wkładamy do lodówki.

 

zeszyt z przepisami

 

A to oryginalny przepis z zeszytu kulinarnego teściowej. Z lenistwa zamiast przepisywać, zrobiłam zdjęcie, ale za to uwieczniłam kartkę.

Czy wy też tak zapisujecie przepisy – skupiając się głównie na składnikach?

 

 

środa, 25 kwietnia 2012, dorota20w

Komentarze
2012/04/25 10:59:02
Dzięki!

Własnie mi uświadomiłaś, że daaaawno nie robiłam.
Mało tego, to chyba były pierwsze moje próby cukiernicze, zwyczajnie nie da się tego zepsuć :)
-
Gość: , r2.limes.com.pl
2012/04/25 11:02:48
Znam z praktyki jedzenia, ale nigdy nie robiłam! Pyszności;)
-
2012/04/25 11:31:02
a ja nigdy ani nie robiłam, ani nie jadłam, chyba najwyższy czas spróbować:)
-
2012/04/25 12:19:23
Na krakersach - super pomysł, jeszcze tak nie jadłam.
-
Gość: Fil : , www2.glb.pl
2012/04/25 13:07:06
właśnie moja teściowa też robi taką napoleonkę : tylko, że z polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi na górze jeszcze :)
-
2012/04/25 15:23:15
będę musiała zrobić:)
-
2012/04/25 15:41:58
Uwielbiam ją, podbiła też podniebienia moich znajomych :)
-
2012/04/25 16:23:41
takiej napoleonki smakowo nie znam, ale wiem, ze na pewno by mi posmakowała:). Ja mam troszkę inny sposób zapisywania przepisów:) pozdrawiam
-
2012/04/25 16:41:13
Świetnie wygląda! Robiłam rafaello na krakersach, swietne było to połączenie słonego ze słodkim. Myslę,ze napoleonka tez by nam posmakowała :)
Pozdrowienia:)
-
Gość: anka1988, 213-238-83-47.adsl.inetia.pl
2012/04/25 17:23:32
Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo pyszne, przepis oraz sposób wykonania ciasta poznałam na zajęciach praktycznych w technikum gastronomicznym :) właśnie sobie pomyślałam że bardzo dawno go nie robiłam i tak sobie myślę że w weekend go przyrządzę :)
-
2012/04/25 18:34:00
Właśnie nigdy nie próbowałam ciast robionych na krakersach czy herbatnikach i chyba czas to zmienić :)
-
2012/04/25 22:37:39
Uwielbiam to ciasto, ale zawsze piekłam blaty i przekładałam je kremem, wypróbuję chętnie taką wersję!:)
-
2012/04/25 23:03:22
Cześć! Fajna propozycja - zwłaszcza z solonymi krakersami. Uwielbiam napoleonki :) prosiłabym tylko o dodanie jakiegoś odnośnika do akcji kwiecień plecień - banera czy linka - i z przyjemnością zaakceptuję.
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, ip-91.189.218.66.skyware.pl
2012/04/27 17:48:09
Znam, ale nigdy nie robiłam, chyba zrobię podczas długiego weekendu :)
-
Gość: Ania, host-89-231-52-200.wroclaw.mm.pl
2012/04/27 22:30:53
Witam, świetny pomysł. Uwielbiam przepisy na ciasta bez pieczenia, zwłaszcza, że nie posiadam piekarnika ;)

Mam tylko pytanie, ten budyń, który dosypujemy do mąki w początkowym etapie ma być 'zrobiony', czy taki proszkowany z torebki, a dzięki kolejnemu etapowi z mlekiem "się zrobi"?

Pozdrawiam serdecznie :)
-
2012/04/27 23:01:12
budyniowy proszek traktujemy jak mąkę i razem z nią mieszamy a potem z mlekiem
-
Gość: katharsist, aagr138.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/05/25 20:25:44
Dziękuję za super przepis.
Zastanawiałam się jak zrobić mamie niespodziankę na jutro. Upiec coś - niemożliwe bo wywęszy nawet jak będzie spać:) A tak, zaczekam do 23 i szybciutko zrobię. Poczekam aż wystygnie robiąc projekt na studia i schowam do lodówki...
-
2012/08/14 12:05:01
Zrobiłam. Bardzo smaczne słodko-słone ciasto. Pozdrawiam.
-
Gość: KasiaZ, aaub94.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/22 22:00:48
Ciacho zrobione - stygnie :)
ciekawa jestem tylko czy masa nie wyszła za rzadka ...
hmmm zobaczymy - w smaku bardzo smaczna :)

-
Gość: Lubię siedzieć w kuchni, host-25-143.internetunion.pl
2013/09/13 09:19:10
A ja muszę się pożalić, bo mi nie wyszło: masa była za rzadka (mimo trzymania się proporcji) i przy wyciąganiu wszystko się rozjechało :-(
-
2013/09/13 09:31:24
Lubię siedzieć w kuchni - przepis jest sprawdzony i wszystkim wychodzi, jeśli jednak piszesz ze tobie nie wyszło, przyczyną mogło być przebicie masy - zbyt długo ucierałas budyń z masłem mikserem na zbyt szybkich obrotach - taką masę potem może uratować już tylko dodanie do niej rozpuszczonej żelatyny. Pozdrawiam i powodzenia.













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...