Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z mięsem

 

 

Pyszna klasyka polskiej kuchni.

Moi kluskożercy uwielbiaj±.

To jeden z rodzai takich pierogów,który przygotowuję, a mianowicie s± to pierogi z mięsem z kurczaka pozostałym po ugotowaniu rosołu.

Dodaję podsmażon± cebulkę, natkę pietruszki, warzywa ugotowane z rosołu by mięso nie było takie suche, przyprawiam do smaku i pyszne nadzienie gotowe.

Gotuj±c rosół, gotuj± nam się produkty do drugiego dania i nic się nie marnuje :)

Ja dzisiaj przygotowałam pierogi z m±ki pszennej razowej, bardzo j± lubię bo jest zdrowsza, zawiera dużo błonnika a ciasto z niej przygotowane jest bardziej syc±ce, ale to od was zależy jak± m±kę wybierzecie.

 

 

Składniki:

ciasto:

pół kg m±ki pszennej razowej – ja użyłam ekologicznej m±ki Eko-Mega typ 2000

2 łyżki oliwy

szczypta soli

szczypta startej gałki muszkatołowej

ciepła woda – tyle ile zbierze ciasto

 

farsz:

2 cebule

2 kawałki (np. piersi) mięsa z kurczaka z rosołu (lub upieczonego czy ugotowanego na parze)

2 pietruszki i kawałek selera ugotowane w rosole (lub np. na parze)

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka oliwy

pieprz

sól

 

 

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie.

Mięso obieramy z ko¶ci i wrzucamy do malaksera, dodaj±c warzywa, natkę pietruszki, zeszklon± cebulę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemy wszystko na gładki farsz.

Do miski wsypujemy m±kę, dodajemy oliwę i przyprawy i zaczynamy zagniatać ciasto dolewaj±c wodę. Ciasto musi być gęste i elastyczne.

Ciasto rozwałkowujemy do¶ć cienko. Szklank± wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i lepimy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrz±tku 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Podajemy z cebulk± lub skwareczkami.

 

¶roda, 07 marca 2012, dorota20w
Komentarze
2012/03/07 06:51:07
Wspaniałe pierożki! Ulubione mojego synka :)
Pozdrowienia
-
2012/03/07 07:47:56
Takie pierożki chętnie bym przygotowała!
-
2012/03/07 10:03:27
Czesto robie z miesem ale z drobiowym jeszcze nigdy :) trzeba sprobowac!
-
2012/03/07 12:07:49
Wygl±daja super...
-
2012/03/07 14:31:48
Przepiękne!
-
2012/03/07 15:23:17
Ciasta z m±ki razowej jeszcze nie robiłam, ale wyglada naprawdę pysznie:) ....ja znów te resztki kurczaka mrożę i od czasu do czasu robie pyzy:)
-
2012/03/07 16:23:14
Ja z mięsa z rosołu robię zawsze potrawke z kurczaka. Też nic się nie marnuje.
-
2012/03/14 22:45:42
jejku! jak ja kocham pierogi - z razowej m±ki jeszcze nie robiłam, ale wygl±daj± pysznie! Zdjęcie cudne!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...