Blog > Komentarze do wpisu

Jajka faszerowane z kaszą jaglaną i rzeżuchą


No tak wpadłam w zachwyt kaszą jaglaną :)

Były kotlety na obiad a teraz prezentuję jajka na śniadanie – prosty sposób by przemycić trochę zdrowej kaszy :)

No i nie omieszkam dodać, że będzie też jaglany deser :)


Składniki:

¼ szkl kaszy jaglanej

jajka

majonez

rzeżucha

sól

pieprz


Wykonanie:

Kasze jaglaną prażymy na suchej patelni aż stanie się jaśniejsza i zacznie ładnie pachnieć. Płuczemy w ciepłej wodzie i odsączamy na sicie. Przesypujemy ją do rondelka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy, zalewamy połową szklanki wrzątku i gotujemy pod przykryciem na wolniutkim ogniu ok 10-15 min aż będzie miękka (nie trzeba jej mieszać). Lekko studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.

Obrane jajka kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy żółtka które rozcieramy widelcem w miseczce. Do roztartych żółtek dodajemy kaszę, posiekaną rzeżuchę, majonez i przyprawy. Mieszamy wszystko i faszerujemy białka jajek.


 

poniedziałek, 19 marca 2012, dorota20w
Komentarze
2012/03/19 10:54:54
Tak sobie myślę - mnie by to smakowało, ale może zastąpić kaszą gryczaną? Nawet ją zmiksować z żółtkami i czymś zielonym i zrobić taką pastę do faszerowania jajek?:)

Jeśli mogę: Bardzo!!! proszę o pomoc: wypełnianie albo rozsyłanie do znajomych! 18-30 rok życia, niekoniecznie mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! www.facebook.com/events/358503757495487/
-
2012/03/19 11:00:10
Nieśka wyprzedziłaś moje posty :D z kaszą gryczaną też już robiła, dodałam do tego mój tajemniczy ulubiony składnik, ale teraz go nie zdradzę :D
ankietę ogłosze po południu na tablicy FB
pozdrawiam
-
2012/03/19 11:00:19
Oryginalny farsz do jajek. Ciekawe jak smakują.
-
2012/03/19 11:39:10
Wspaniała propozycja na kaszę :)
-
2012/03/19 13:42:06
uważam te jajka za rewelacyjny pomysł!
zastosowanie kaszy jaglanej jest takie szerokie.
-
2012/03/19 19:02:45
podoba mi sie taki pomysl na farsz do jajek:)
-
2012/03/19 21:27:51
fajny pomysł na Wielkanoc:)
-
2012/03/19 21:59:29
dziękuje za miłe słowa :)
-
2012/03/21 09:04:27
Bardzo lubię kaszę jaglaną, ale nie wpadłabym na to, by faszerować nią jajka. Rewelacyjny pomysł i piękne wykonanie. Kolejna inspiracja - dziękuję!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...