Blog > Komentarze do wpisu

Jajka faszerowane z kaszą gryczaną i olejem z pestek dyni


Były już jajka z kaszą jaglaną, nie może zabraknąć mojej ulubionej gryczanej.

Od dłuższego czasu moim ulubionym dodatkiem do tej kaszy, który wspaniale komponuje się smakowo jest olej z pestek dyni. Nie trzeba dodawać go dużo, ma intensywny nie tylko kolor ale również smak.

Jajka z takim nadzieniem to samo zdrowie.

Na śniadanie na co dzień i od święta.


Składniki:

¼ szkl kaszy gryczanej

jajka - najlepsze takie z chowu wolnowybiegowego

majonez

1-2 łyżki oleju z pestek dyni

sól

pieprz


Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli i łyżkę oliwy, zalewamy połową szklanki wrzątku i gotujemy pod przykryciem na wolniutkim ogniu ok 10-15 min aż będzie miękka. Lekko studzimy.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy.

Obrane jajka kroimy na pół wzdłuż, wyjmujemy żółtka które rozcieramy widelcem w miseczce. Do roztartych żółtek dodajemy kaszę, olej, majonez i przyprawy. Mieszamy wszystko i faszerujemy białka jajek.

 

sobota, 24 marca 2012, dorota20w
Tagi: jajka kasza dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/24 22:46:50
Bardzo ładne i apetyczne zdjecie. Pyszne muszą być te jajeczka :)
-
2012/03/24 22:48:06
bardzo ciekawy pomysł na nadzienie.
wiesz, dosyć ciekawi mnie. chyba sobie zanotuję, może kiedyś wykorzystam?
-
2012/03/25 08:02:58
oj niestety z kaszą gryczaną to ja isę nie lubię, ale same jajka wyglądają bardzo apetycznie:)











































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...