Blog > Komentarze do wpisu

Kluski śląskie


Klasyczne, polskie, pyszne danie.

Ostatnio po ugotowaniu i poznaniu przepisów z kuchni świata, po przegadaniu godzin ze znajomymi obcokrajowcami o narodowych daniach mam przyjemność w gotowaniu klasycznych, polskich dań. Mamy tyle świetnych przepisów, którymi możemy się pochwalić i ja to robię :)

Zwykle te dania to pochwała prostoty, pochwała smaku i duża oszczędność pieniędzy.

Polecam np z mięsem w sosie i surówką.


Składniki:

ziemniaki – 1 część

mąka ziemniaczana - ¼ części


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie - ja przyznaję, że chyba nigdy nie gotuję ziemniaków specjalnie do takich dań. Lubię ugotować więcej jednego dnia a drugiego zrobić kluski.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki miksujemy lub przeciskamy przez praskę albo maszynkę do mielenia mięsa.

Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy na płasko by wypełniły całą miskę. Wyjmujemy ¼ ziemniaków a w to miejsce nasypujemy maki ziemniaczanej. Wkładamy z powrotem wyjęte ciasto a wszystko zagniatamy.

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, z których formujemy kulki. W każdej z nich palcem robimy dziurkę.

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

 

niedziela, 26 lutego 2012, dorota20w
Komentarze
2012/02/26 10:44:50
Właśnie dzisiaj będę robić je na obiad. Mam już przemielone ziemniaki w lodówce. Czekają aż nadejdzie godzina obiadu, bo lubimy jeść świeżutkie kluseczki prosto z garnka. Sosik i zrazy już wstawiony. Mhmmmmhmmm. Nie mogę się doczekać obiadu :-)
-
2012/02/26 11:00:44
Uwielbiam kluski śląskie, pyszne:-) najbardziej mi smakują z przesmażonym wędzonym boczkiem, z taką okrasą są pycha :-)
-
2012/02/26 11:07:12
Nigdy ich nie robiłam. Aż wstyd się przyznać :P Twoje wyglądają bardzo smakowicie.
-
2012/02/26 11:58:49
Nie ma to jak dobre kluchy :)
-
2012/02/26 12:09:01
bo proste dania są najlepsze :) i w dodatku nasze :) Kluski śląskie uwielbiam - dawno ich nie robiłam.
-
Gość: jolanides, *.prox.pl
2012/02/26 12:43:29
A do tego pikantny gulasz i sosik, który "zagnieżdża się" ( na krótko) w dziurce. Pycha!
-
2012/02/26 12:59:53
u mojego Krzysia (mieszka bliżej śląska niż ja) takie kluski goszczą na każdym niedzielnym obiedzie, koniecznie z sosem pieczeniowym:) dodajemy jeszcze całe jajko i żółtko, wtedy kluseczki lepiej się lepią:) u mnie też często goszczą na rodzinnych spotkaniach:) są przepyszne!:) pozdrowionka i miłej niedzieli Dorotko
-
2012/02/26 17:48:07
Oj mój Facet byłby zachwycony. Dzisiaj starał się mnie namówić na zrobienie takich klusek :).
-
2012/02/26 17:53:28
Degustatorka - ja nie ukrywam, że mój facet był zachwycony :)
-
2012/02/27 08:05:23
Ja do ich zrobienia używam jeszcze jajek, ale rózne są przepisy. Jakkolwiek jednak kluski śląskie uwielbiam:) ...i synek też:)
-
2012/02/27 13:24:32
uwielbiam...;) chyba jutro zrobię tak mi zrobiłas smaku na nie;)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...