Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z kurczaka i cukinii na parze

 

 

Wczoraj była pizza,wcześniej szarlotka, czas na coś lekkiego, delikatnego i zdrowego.

Bardzo lubię dania gotowane na parze i odkąd sprawiliśmy sobie parowar 4 lata temu, gotuję w nim codziennie, często przygotowując w nim warzywa, które potem będą składnikiem sałatek czy innych potraw.

Dzisiaj całe danie ugotowane w parowarze. Nadaje się fajnie na obiad, kolację czy jako przekąska. Kurczaka należy sporo wcześniej zamarynować w aromatycznych przyprawach, by zdążył nabrać smaku.

 

Składniki:

1 pierś kurczaka

1 cukinia

sól

pieprz

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka oliwy

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy.

W moździerzu ucieramy ząbek czosnku z solą, pieprzem, oregano. Kiedy nasze przyprawy będą idealnie roztarte, dodajemy oliwę i wszystko mieszamy. Powstałą papką przyprawową nacieramy dobrze kurczaka i zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin a najlepiej na noc.

Po tym czasie kurczaka kroimy w grubsze plastry i układamy w parowarze. Parujemy ok 15 min.

Cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki wzdłuż. Jeśli posłużymy się obieraczką do warzyw plasterki będą naprawdę cienkie, jeśli nożem starajmy się jak najcieniej, jednak będą grubsze.

Taką cukinie dokładamy do kurczaka (grubsze plastry parujemy 2 minuty, cieniutkie 1 minutę).

Kiedy parowar zakończy gotowanie, wyjmujemy produkty by zakończyć proces gotowania.

Kurczaka kroimy na jeszcze mniejsze kawałki i zawijamy w paski cukinii.

 


 

piątek, 06 stycznia 2012, dorota20w

Komentarze
2012/01/06 12:29:47
Wygląda rewelacyjnie! :)
-
2012/01/06 13:35:36
Lubię takie dania:)
-
2012/01/06 14:05:39
Elegancko wyglądają:)
-
2012/01/06 14:30:39
dziekuje :)
-
2012/01/06 15:19:40
smaczne danie, no i bardzo zdrowe:)
-
2012/01/06 15:34:44
Bardzo fajna propozycja na weekendową prywatkę.
-
2012/01/06 17:16:30
Doroto! bardzo ciekawy i zdrowy pomysł.
myślę, że świetnie by się sprawdziły Twoje roladki jako przekąska na jakiejś prywatce ;]
-
2012/01/07 10:47:59
świetny pomysł zarówno na przystawkę jak i na obiad:)
-
2012/11/15 11:56:25
a moge z ciekawosci zapytac z jakiego parowaru korzystasz? bo wlasnie zastnawiam sie nad zakupem jakiegos ;)
-
2012/11/15 12:14:38
Cicha - korzystam ze starego i wysłużonego Braun Multigourmet - dostałam go od rodziny na gwiazdkę chyba ze 4 czy 5 lat temu ;)
-
2012/11/16 07:45:13
Czy to ten?
www.redcoon.pl/B146212-Braun-FS-20-MultiGourmet_Parowary?refId=skapiec

Zapytałam właśnie dlatego, że już długo Ci służy ;-))) A szczerze mówiąc wiele oglądałam, a tego jeszcze nie widziałam, możesz coś więcej o nim napisać? Widzę, że ma mniejszą moc i jest ogólnie mniejszy od tych, co oglądałam, ale z kolei pierwszy raz widzę taki "zabudowany", zwykle wszystkie są przezroczyste.
Mięso (poza rybą) też w nim robisz?
-
2012/11/16 07:46:31
tfu, a pytanie miało być czy robisz inne mięsa poza kurczakiem ;)) a nie czy inne mięsa poza rybą... sorki, ale przed chwilą czytałam o rybie i mi się pomieszało ;)
-
2012/11/16 09:11:07
Ciacha - tak to ten
przez ok 2 lata bardzo intensywnie go uzywałam - gotowałam dla nim wszystko dla malutkiej wtedy mojej córeczki: warzywa, mięso, omlety itd
teraz poszedł trochę w odstawkę bo jesli gotuję warzywaczęsto korzystam z pojemnika do gotowania na parze w mikrofalówce
-
2012/11/16 10:19:41
ok, dzieki za odpowiedz



















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...