Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi ruskie


Polska klasyka.

To jedne z moich ulubionych pierogów, obok tych z farszem z ziemniaków na ostro.

Moja rodzina również je uwielbia, jak i wszystkie inne – dlatego pierogi u nas w domu to prawdziwe święto :)


Składniki:

ciasto:

2 szkl mąki pszennej – ja użyłam mieszanki mąki jasnej i orkiszowej

2 łyżki oleju

ciepła woda

szczypta soli


farsz:

pół kg białego sera

1 kg ziemniaków ugotowanych

2 cebule

sól

pieprz czarny świeżo mielony

olej


Wykonanie:

Make przesiewamy do miski.

Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy olej i podlewamy ciepłą wodą wyrabiając gęste, elastyczne ciasto.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju.

Ziemniaki rozdrabniamy malakserem razem z serem, mieszamy z cebulką i spora ilością pieprzu i soli sprawdzając smak.

Ciasto dzielimy na kilka części.

Po kolei wałkujemy każdy kawałek na cienki placek, wycinamy dużą szklanką kółka, nadziewamy farszem i zawijamy brzegi lepiąc pierogi, które układamy na posypanym mąka blacie.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 minut.

Podajemy polane skwarkami.

 

poniedziałek, 16 stycznia 2012, dorota20w
Komentarze
2012/01/16 15:40:13
Najlepsze!!
od kilku lat, z powodu braku twarogu wykorzystuje fete i tez wychodza pyszne :)
-
2012/01/16 15:44:00
Nornorrsuper pomysł - pierogi po grecku :)
-
2012/01/16 16:42:28
uwielbiam ruskie
-
2012/01/16 18:33:09
Mnie też dzis wzięło na ruskie, są pyszne, tylko ja zrobiłam pieczone w krucho drożdżowym cieście:)
-
2012/01/16 19:07:12
Świetne, pyszne pierogi. :) A jaka ładna na nich falbanka :)
-
2012/01/16 21:26:47
Ruskie to moje ulubione. Z dużą ilością cebulki w środku. Pyszności.
-
2012/01/16 21:59:39
moje też ulubione :) pycha!
-
2012/01/16 23:10:24
Ja dodaję jednak jajko do ciasta, mimo, że może ciut jest twardsze wtedy, ale smaczniejsze. A w farszu, używam prawie tyle samo sera, co ziemniaków.
-
2012/08/23 22:10:58
Moje ulubione :)
Maciej Kuroń radził aby farsz przygotować tak by ziemniaki stanowiły 60% farszu, pozostałe 40% oczywiście to ser.
Polecam spróbować dodać do niego odrobiny suszonej mięty oraz majeranku.

Na marginesie - świetny blog!

Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: biokoo, *.dynamic.chello.pl
2013/11/15 20:53:07
Ile wychodzi z tego przepisu mniej więcej pierogów?
-
Gość: Robert, 217.153.6.*
2016/04/08 20:59:50
Witam
Jeśli mogę coś zaproponować to proszę spróbować w wersji podolskiej tzn. bez cebuli.
Znowuż moja mazowiecka część rodziny cebulę dodaje, ale ją bardziej brązowieje.
Ziemniaków i sera nie należy miksować a tylko rozgnieść ręcznie "tym ustrojstwem" do rozgniatania. Czuć w ten sposób co się je a nie maź.
Osobiście preferuję ten wariant podolski.
Z 1 kg mąki+0,5 l wody wchodzi nam 90-100 szt.
Pozdrawiam
-
2016/04/09 09:03:15
Gość: Robert - dziękuję za komentarz !










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...