Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z serem

 

 

Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo.

Świetnie sprawdzają się takie drożdżówki na śniadanie pierwsze czy drugie lub dodatek do popołudniowej kawki.

Nie są trudne do przygotowania i mają bardzo prosta listę składników.

 

 

Składniki:

30 dag mąki

3 dag świeżych drożdży

pół szkl cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

50g masła

pół szkl mleka

250g twarogu tłustego

 

 

Wykonanie:

Mleko podgrzać rozpuszczając w nim cukier i masło. Przestudzić i rozpuścić w miksturze drożdże.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ser wymieszać z ok 3 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagnieść i rozwałkować na prostokąt.

Na cieście rozłożyć ser (na ¾ szerokości ciasta) i zwinąć w roladę.

Przełożyć do wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia blaszki keksówki.

Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min.

Piec ok 40 min w 180st.

 

poniedziałek, 02 stycznia 2012, dorota20w

Komentarze
2012/01/02 12:16:53
marzę o takim pierwszym i drugim śniadaniu.
-
2012/01/02 12:21:49
świetne to drożdżowe, podoba mi się, że jest tak dużo sera
-
2012/01/02 12:31:28
idealne do porannej kawki z mleczkiem.
-
2012/01/02 13:10:51
Oj uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią:)
-
2012/01/02 16:58:10
Z serem, pyszności! Chętnie zrobię:)
-
2012/03/15 14:18:48
Wygląda bardzo smacznie i mam nadzieję wypróbować niedługo:) Moja młodsza siostra uwielbia takie drożdżowce:)
-
2012/03/15 23:16:46
No i klapa:/ Zrobiłam wszystko jak należy - pięknie urosło w piekarniku również nabrało cudnych rozmiarów i kolorów. Po rozkrojeniu okazało się że całe ciasto było zakalcowate czym byłam absolutnie zaskoczona. Nie wiem czy to wina sera? Użyłam twarogu dobrze zmielonego dosłodzonego cukrem pudrem i aromatyzowanego wanilią. Odniosłam wrażenie jakby cała woda z sera uciekła w ciasto. Nie rozumiem, a że nie lubię porażek to piekę inne drożdżowe może tym razem się uda chociaż już nie z serem:(
-
2012/03/15 23:41:22
chocolatier - przykro mi - ciasta drożdżowe są kapryśne i potrzeba troszke do nich wprawy - nie poddawaj się. Czynników mogło być kilka - zbyt rzadkie ciasto - za każdym razem mamy mąkę o innej wilgotności; świeżość drożdży, choć czasami nawet świeże drożdże nie rosną kiedy zalejemy je zbyt gorącym mlekim lub dodamy zbyt dużo cukru; za rzadki ser (można też zmieszac go z rozmąconym jajkiem by się zciął podczas pieczenia); piekarnik który piecze tylko z góry lub tylko z doły - ciasto nierówno się wtedy piecze i albo będzie zakalcowate bo dół niedopieczony albo nie wyrośnie bo od razu góra spieczona. Próbuj - praktyka czyni mistrza i po pewnym czasie ciasto sie robi na oko
-
Gość: jomashka, apn-46-169-205-200.dynamic.gprs.plus.pl
2012/06/25 15:13:14
ja w wersji light chyba takie zrobię, wygląda super:)
-
Gość: gg, 87-206-195-47.dynamic.chello.pl
2013/02/07 17:25:32
Znowu ta fizyka! Masło się w ciepłym mleku nie rozpuści -tylko roztopi! To nieco inny proces chemiczny. Moje ciasta drożdzowe nawet mieszane łyżka zawsze wychodzą - masło sie roztapia w ciepłym mleku - drożdzówki kochaja fizyke i chemię.



















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...