Blog > Komentarze do wpisu

Wigilijne racuszki drożdżowe na oleju lnianym


W moim domu rodzinnym, na wigilijnym stole nie mogło zabraknąć drożdżowych racuszków smażonych na oleju lnianym.

Danie to wniosła moja mama, w której domu rodzinnym również się je przygotowywało.

To postny deser, bez dodatku mleka, bez jajek, bez miodu – przygotowany z kilku prostych składników, w tym bardzo charakterystycznym oleju.



Składniki:

1.5 szkl mąki

2 dag drożdży

4 łyżki cukru

1 szkl wody

olej lniany


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże.

Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodajemy mąkę i łyżką wyrabiamy dość luźne ciasto drożdżowe.

Zostawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przystępujemy do smażenia.

Rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju.

Łyżką zanurzoną najpierw w wodzie bierzemy porcje ciasta i wykładamy na patelnię.

Smażymy na złoto z obu stron.

 



piątek, 23 grudnia 2011, dorota20w

Polecane wpisy

  • Ciasto z kaszą manną i galaretką

    Ciasto z kaszą manna i galaretką przygotowywaliśmy z dziećmi na warsztatach kulinarnych, które prowadziłam. To ciasto bez pieczenia, łatwe do przygotowania. Eta

  • Tureckie księżyce

    Tureckie księżyce to deser, który pamiętam z dzieciństwa. Właściwie znam go pod nazwą Tureckie półksiężyce. Moja mama przygotowywała go często na imprezy rodzin

  • Ciasto drożdżowe z czekoladą

    Ciasto drożdżowe z czekoladą, bardzo proste, klasyczne, puszyste, rozpływające się w ustach - idealne do kawy lub kubka kakao - na deser, na drugie śniadanie, n

Komentarze
2011/12/23 16:17:10
Co za pyszności :)
-
2011/12/23 16:58:16
a to ci dopiero!
racuszki na Wigilię?
niebywała i nietypowa tradycja!

ciepła rodzinnego.
spełnienia marzeń.
i wspaniałych chwil magicznych.
-
2011/12/23 18:05:52
Wyglądają ślicznie, szczególnie ta gwiazdka na czubeczku :] W dodatku jak dla mnie jest to danie dość nietypowe jak na Wigilię, jeśli mogę zapytać, to skąd pochodzi Twoja mama i czy to tradycyjne danie w tamtym regionie? Czy też może tradycja bardziej rodzinna? :]
-
2011/12/23 18:24:29
dziękuje :)
moja mama jest z woj mazowieckiego, natomiast w święta podpytam bardziej szczegółowo skąd ta potrawa się wywodzi u niej w rodzinie
-
2011/12/23 20:01:13
Cudne te racuszki .Nie znałam takiej tradycji, podoba mi się:)
-
2011/12/23 20:55:09
u mnie tez sa zawsze na wigilli postne racuszki:) Twoje wygladaja znakomicie:)
-
2011/12/23 22:45:18
Dzięki, niby mówią mi, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, ale jak mnie coś zaciekawi, nie mogę się powstrzymać, żeby nie zapytać :D
-
2011/12/23 23:01:25
Pięknych Świąt Bożego Narodzenia Dorotko dla Ciebie i Twoich bliskich:*
-
2011/12/23 23:47:40
Jaka ładna choineczka :))
Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt :)
-
2011/12/24 00:18:46
Uwielbiam smak lnianego oleju.

Wszystkiego dobrego dla Was Dorotko.
-
2011/12/24 00:24:00
Najserdeczniejsze życzenia, dużo uśmiechu i spełnienia wszelkich marzeń życzy Beata :)
-
2011/12/24 09:10:24
dziękuje za życzenia! Tobie również życzę Wesołych i pełnych magii Świąt :)
pozdrawiam

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/24 20:20:45
uwielbiam drożdżówe racuszki:)
-
Gość: martulka2011, *.komster.pl
2012/03/25 21:36:00
wszystko super, ale na oleju lnianym nie powinno sie smażyc
-
2012/03/25 22:33:54
Martajulka wiem, ale to jest danie robione raz na rok, tylko na wigilię dla podtrzymania tradycji

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...