Blog > Komentarze do wpisu

Serniko – makowiec


Bardzo lubię ciasta z makiem a jeszcze bardziej serniki. Połączenie tych dwóch składników w jednym to dla mnie pyszna oczywistość.

Myślę, że to ciasto jest idealną propozycją na świąteczny stół.

Wspaniałe w smaku, bardzo efektowne.


 

 

 

Składniki:


masa makowa:

30 dag maku

mleko do namoczenia

2 jajka

pół szkl cukru

pół aromatu migdałowego

50g masła

3 łyżki miodu


masa serowa:

1 kg tłustego twarogu podwójnie zmielonego

100g masła

1 szkl cukru

4 jajka

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia


u mnie jako główny pomocnik robot kuchenny Bosch MUM56340 z końcówką do mielenia i do wyrabiania ciast/mas


Wykonanie

Masa makowa:

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy w nim ok 15 min. Przykrywamy przykrywką i zostawiamy najlepiej na noc do namoczenia.

Po tym czasie mak odcedzamy i mielimy trzy razy.

Do maku dodajemy żółtka, aromat, miód, cukier i roztopione masło.

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem na puszystąmasę, dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki się połącządodajemy ser, budyń i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko na gładka masę.

Do masy makowej dodajemy ubite na sztywną pianę białka i wykładamy wszystko na wyłożoną papierem do pieczenia i natłuszczoną blaszkę.

Na wierzch masy makowej wykładamy masęserową i wyrównujemy.

Pieczemy ok 1,5 godziny w 160st.

wtorek, 20 grudnia 2011, dorota20w

Komentarze
2011/12/20 00:21:00
Piękny jest!! To dla mnie idealne połączenie!!:)
Mam nadzieję, że zdążę go jeszcze zrobić:)
Pozdrawiam!
-
2011/12/20 07:37:44
Piękny wyszedł!
-
2011/12/20 10:45:39
Faktycznie efektownie wyglada, a i lista skladnikow bardzo swiateczna :)
-
2011/12/20 11:05:46
wygląda super! ale mam chęć na taki kawałeczek, mniam...

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/20 11:20:15
Seromakowiec to moje ulubione ciasto świąteczne.
Szkoda tylko, że domownicy nie podzielają moich upodobań.
Niestety w tym roku zabraknie u mnie seromakowca.
Planuje jednak sernik z karmelem, zapraszam po świętach na przepis na blogu:)
-
2011/12/20 12:08:03
powiem tylko :wow:)
-
2011/12/20 12:25:41
Uwielbiam to ciasto, wygląda pięknie!
A ja na nie mówię seromak - szybciej :)
-
2011/12/20 14:24:04
Super wygląda...mój ulubiony duet świąteczny:)
-
Gość: , cpk123.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/20 14:53:16
Dorotko, Twój przepis wprost "spadł mi z nieba"!!! Wybawiłaś mnie z dużej opresji... Cały czas miałam dylemat czy na Święta upiec sernik czy makowiec... Taki Duet rozwiązuje problem :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację, życzę radosnych Świąt, pzdr Aniado
-
2011/12/20 15:16:49
Gdyby mój szwagier to zobaczył, już by się do Ciebie udał. A za daleko nie ma :)
-
2011/12/20 17:20:08
Wygląda przepysznie Dorotko! Uwielbiamy to połączenie,choć ja będę robiła osobno sernik i makowiec.
Pozdrowienia
-
2011/12/20 17:44:03
Ty to wiesz jak człowiekowi podrażnić kubki smakowe :) Wygląda bosko!
-
2011/12/20 19:05:27
ja też uwielbiam makowce, i serniki również. A połączenia tych dwóch ciast są strasznie fajne - połączenie faktury i smaku jest dla mnie niebywale frapujące. Twój seromaczek wygląda kusząco.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
-
2011/12/21 19:00:42
Bardzo fajnie wygląda...
-
2012/01/01 22:01:59
uwielbiam makowe i serowe. osobno jak i razem.
a sero-makowiec... jest niesamowity! bardzo lubię.
-
Gość: brightside, apn-95-40-151-46.dynamic.gprs.plus.pl
2012/11/10 10:41:53
czy można użyć gotowej masy makowej? czy bardzo zepsuje smak? niestety nie mam jak zmielić maku, chyba że w blenderze się uda..

Jest boski! :)
-
2012/11/10 10:47:46
tak, mozna uzyc masy makowej :)
-
2012/12/15 11:39:32
Na jakiej blaszce ten piekny wypiek? :)
-
2012/12/15 17:43:07
littlebithy - keskówka 30x10
-
Gość: dorota, user-5-173-187-137.play-internet.pl
2013/03/27 13:59:40
Czy zamiast maku i moczenia, można użyć gotowej masy makowej?
-
2013/03/27 14:25:56
dorota - tak mozna
-
Gość: dorota, apn-37-109-135-235.dynamic.lte.plus.pl
2013/03/29 15:59:12
Witam, czy do masy makowej dodaje się pianę z 6 białek czy z dwóch. Ja dodałam z dwóch. Dziś zrobiłam ciacho i w smaku wyszedł super, ale masa makowa trocha rzadka, co mogłam zrobić nie tak. Masa makowa była z puszki. pozdrawiam
-
2013/03/29 18:33:21
Dorota spróbuj piec ciasto troche niżej w piekaniku z grzaniem góra i doł albo domasy makowej dodać 2 łyzki suchej kaszy manny - topowinno załatwic problem
-
Gość: dorota, user-5-173-64-133.play-internet.pl
2013/03/29 20:52:29
Bardzo dziękuje za rady, pozdrawiam i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!
-
2013/11/24 15:27:26
piekny :) W jakiej wielkosci blaszce piec to cudo? :)

















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...