Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet mięsny


Czym byłyby święta bez domowego pasztetu.

U nas koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole.

I chociaż troszkę przy nim pracy, to warto go zrobić dla efektu i końcowego smaku.

 


Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego

0,5 kg mięsa wołowego

0,25 kg boczku surowego bez kości

10 dag wątróbki

1 marchewka

1 pietruszka

1 łyżka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

3 jajka

10 szt ziele ang

2 szt bułki kajzerki czerstwe

2 szt liść laurowy



u mnie jako główny pomocnik robot kuchenny Bosch MUM56340 z końcówką do mielenia mięsa i do wyrabiania ciast/mas



Wykonanie:

Do garnka włożyć wieprzowinę, wołowinę, boczek i wątróbkę.

Dodać obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe.

Posolić.

Zalać wodą i gotować do miękkości.

Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (w którym namoczyć bułki), ostudzić.

Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa (razem z bułką).

Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową) i jajka, następnie wyrobić. Masę przełożyć do formy keksówki.

Piec ok 1,5 godziny w 180st.

 

 


środa, 21 grudnia 2011, dorota20w

Komentarze
2011/12/21 12:25:15
Mmmm, pyszności!:)
-
2011/12/21 13:17:58
Wygląda bardzo apetycznie.
-
2011/12/21 14:46:44
U mnie pasztet zawsze robi mama - jest przepyszny.
-
2011/12/21 21:25:28
Piszę ten komentarz przy wtórze maszynki do mięsa, którą mój tata przemiela mięsko + dodatki na pasztet właśnie :D Uwielbiam pasztet, zaraz obok schabu to mój ulubiony mięsny dodatek do chleba :]
-
2011/12/22 13:28:13
a u nas nie robi się pasztetu na Wigilię ...i żałuję, bo uwielbiam domowy pasztet:) Twój ma cudowną konsystencję:)
-
2012/04/11 21:27:31
Robiłam ten pasztet na Wielkanoc, zachowałam wszystkie proporcje, ale niestety mój nie miał takiej konsystencji jak Twój, zdecydowanie za suchy, a może trzeba by przepuścić mięsko kilka razy przez maszynkę?
-
2012/04/12 10:40:25
Amadeo_miki - może twoje mięso było w przewadze chude - potrzeba jest trochę tłustszego by pasztet nie był tak suchy
może pasztet piekł się zbyt długo lub zbyt blisko grzałki
dobry efekt daje też pieczenie w kąpieli wodnej - blachę z pasztetem wstawia się do większej blachy z wodą i to wszystko do piekarnika.
-
2012/04/12 22:36:05
Dziękuję za rady, na pewno upiekę go ponownie, bo mimo wszystko był smaczny... no właśnie był, zniknął do ostatniego okruszka:)
-
2012/12/25 22:33:26
Doroto, właśnie jemy i chwalimy ten pasztet. Jest pyszny! Zamiast wołowego (nie lubię) dałam udziec z indyka i odrobinę mniej soli. Już wpisałam przepis do zeszytu, żeby o nim pamiętać. Wesołych Świąt!
-
2012/12/25 22:54:00
Ewa777 bardzo się cieszę! serdecznie pozdrawiam!
-
Gość: anka, galkowek.4web.pl
2013/12/18 23:03:28
Wiem z własnego doswiatczenia iż do masy misnej należy wywaru w ktrym gotowało się miso wtedy pasztet ma dobrą konsystcję















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...