Blog > Komentarze do wpisu

Lukier do pierniczków i ciastek


Czas lukrować pierniki!

Oto bardzo prosty przepis na lukier.

Bardzo stary przepis, bo lukruje nim moja babcia od kiedy pamiętam.

Po wyschnięciu staje się twardy i śnieżno - biały.


Składniki:

1 białko z małego jajka

1 szkl cukru pudru

2 krople olejku migdałowego


Wykonanie:

Jajko dobrze umyć, polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.

Białko ubijać na pianę, dodać przesiany(!) cukier puder i ubijać dalej.

Dodać aromat.

Lukier musi być gęsty – najlepiej sprawdzić czy da się zrobić z niego wzorek – w zależności od wielkości jajka – dodać więcej cukru.

Gotowy lukier przełożyć go do rękawa cukierniczego, lub po prostu do sztywniejszej torebki (np. takiej strunowej), zakręcić, odciąć minimalnie rożek torebki i lukrować pierniki.

Polukrowane pierniki pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

 


czwartek, 22 grudnia 2011, dorota20w

Komentarze
2011/12/22 15:14:41
a co daje olejek migdalowy?
nigdy go nie dodawalam do lukru
-
2011/12/22 15:21:21
Dorotko slicznie ozdobilas swoje pierniczki a przepis na lukier przyda mi sie na wieczorne zabawy z piernikami..
-
2011/12/22 15:34:32
Nornorr - daje ładny zapach :)
bijana - dziekję :)
-
2011/12/22 16:13:47
Śliczne sa ! :))
-
2011/12/22 20:32:36
Dorotko robie dokładnie w taki sam sposób, z tym, ze pomijam olejek migdałowy, bo za nim nie przepadam:) ...to naprawdę rewelacyjny lukier:) ...a Twoje pierniczki śliczne:)
-
2011/12/22 21:46:38
coś czuję, że w końcu będę miała idealnie biały lukier! :)
-
2011/12/22 21:50:21
piękne te pierniki...
-
2011/12/22 21:54:54
Piękne! taki sam lukier (tylko bez olejku migdałowego) robiła moja mama i ja ostatnio do ozdabiania ciastek też takiego użyłam :) Tylko muszę sobie porządną szpryckę kupić i wytrenować rękę - żeby się nie trzęsła :)
-
2011/12/27 14:52:08
Jakieś ja miałam przeboje w tym roku z lukrem :] Ale opłacało się i zdaje się, że proporcje ostatecznie wykorzystałam te same, które proponujesz :]
-
2013/01/31 00:01:04
Dobrze, że tu trafiłam, kolejny świetny przepis! :)
-
Gość: aga, dynamic-78-8-209-242.ssp.dialog.net.pl
2013/12/20 14:39:10
a ja mam pytanie, być może głupie, ale nie daje mi spokoju... czy fakt użycia białka (surowego przecież) nie powoduje znacznego skrócenia czasu przechowywania takich polukrowanych pierniczków? albo ryzyka związanego np. z salmonellą? niesamowicie wygląda ten lukier, ale jakoś obawiam się tego białka... bardzo proszę o odpowiedź.
-
2013/12/20 15:43:41
aga - to jest przepis mojej babci - bardzo stary i sprawdzony, choć też na początku robiąc go samodzielnie podchodziłam do niego jak do jeżą, bo też nie lubie surowych jajek.
Ryzyko zawsze jest, ale trzeba nabyc jaja ze sprawdzonego żródła, potem w domu dobrze je umyc i sparzyć wrzątkiem przed rozbiciem.
Pierniczki można przechowywać długo - ten lukier wysycha na zupełnie zasuszoną skorupkę - moje pierniki w tamtym roku 2 mce lezały, zjedliśmy je i nic nikomu się nie stało.
-
Gość: aga, dynamic-78-8-209-242.ssp.dialog.net.pl
2013/12/20 19:05:00
dziękuję za szybką odpowiedź :) w takim razie pozostaje mi zakasać rękawy i zabrać się do roboty, bo pierniczki czekają... :)













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...