Blog > Komentarze do wpisu

Bigos staropolski


Jest przepyszny!

Gotuje się go trzy dni i ma niestety tą przypadłość, że każdego dnia jest go coraz mniej, bo każdy z domowników chętnie próbuje jego smak :)

Dla mnie tradycyjny, polski bigos zawsze będzie stanowił świąteczne danie, choć zapewne każda rodzina ma swój sposób gotowania go i swój sekret dzięki któremu wychodzi najpyszniejszy.


Składniki:

2 kg kapusty kiszonej

1 kg białej kapusty świeżej

1 kg mięsa: np. kiełbasy, pieczonych mięs, boczku

kilka suszonych grzybów

3-4 liście laurowe

10 szt ziela angielskiego

4 szt suszonych owoców jałowca

200 ml czerwonego wina

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól

pieprz



Wykonanie:

Świeżą kapustę poszatkować, kapustę kiszoną pokroić, włożyć do garnka.

Mięso pokroić w drobną kostkę, dodać do kapusty.

Do garnka dodać również suszone grzyby i wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty czosnek.

Zalać dwoma szklankami wody i zacząć gotować.

W tym czasie posiekać cebulę, zeszklić na oliwie i dodać do kapusty.

Dodać również wino.

Wymieszać i wszystko gotować ok 2 godzin. Wynieść przykryty garnek z kapustą na balkon, lub schłodzić i wstawić do lodówki.

Następnego dnia, bigos również gotować 2 godziny i wynieść na balkon.

Trzeciego dnia gotujemy ostatnie 2 godziny i bigos jest gotowy do podania.

 

poniedziałek, 19 grudnia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/12/19 11:11:56
Dzisiaj wlasnie postawilam bigos.
Skladniki takie same jak w Twoim Dorotko :)
-
2011/12/19 11:30:19
co tu więcej mówić... po prostu pychotka :)

wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
-
2011/12/19 11:45:48
U mnie już bigos staropolski siedzi w słoiku i czeka na święta i Sylwestra. Jeden słoik już zjedzony zaraz po przyrządzeniu go i jest pyszny. Ja daję trochę więcej suszy, ale mój jest taki w wersji nowoczesnej. Twój wygląda niesamowicie.
-
Gość: Marta, *.128.35.211.static.crowley.pl
2011/12/19 12:14:05
Witam serdecznie,

jakie pieczone mięsa proponujesz? może być np. karkówka? i w jakim stosunku do kiełbasy powinny być mięsa?
Czy tą karkóweczke można upiec w plastrach razem z boczkiem, w rękawie?

Pozdrawianm;-)
-
2011/12/19 13:06:41
Mniam :) Pyszny ten bigosik :)
-
2011/12/19 14:51:27
bardzo ładną barwę ma ten bigos- taką ciemną :) mi zawsze jaśniutki wychodzi :)
-
2011/12/19 15:06:09
Marto - do zjęciowego bigosu użyłam akurat pieczonego schab i baleronu, ale nada sie każde mięso - karkówka będzie świetna. Jeśli chodzi o stosunek kiełbasy i mięs to po pierwsze zalezy od tego jak bardzo lubisz smak kiełbasy, po drugie jeśli mamy mięsa pieczone bardziej chude jak np schab - można dodać więcej kiełbasy by wypośrodkować tłustość mięs. Do tego bigosu dodałam kiełbasy 1/3 objętości - ale przy każdym bigosie jest inaczej ;)
Mięsa można spokojnie upiec razem w rękawie.


asik20 - dziekuję - to zasługa 3 dniowego gotowania i troszkę też wina.
-
2011/12/20 11:18:25
Moja mama dziś właśnie zabiera się za przygotowanie tego bigosu :D Jest rewelacyjny i po prostu go uwielbiam! Najlepiej smakuje po prostu sam, no może z kawałkiem domowego chlebka... Mmmm, rewelacja!
-
2011/12/20 12:06:00
po prostu bezbłędny ten bigos ...taki jaki uwielbiam:)
-
Gość: , *.zicom.pl
2012/12/18 13:28:43
Witam, Jakie wino będzie najlepsze do bigosu: wytrawne,półsłodkie czy słodkie ?
-
2012/12/18 15:05:17
ja lubię słodką nutę dodaję półsłodkie










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...