Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w oleju z cebulką i żurawiną

 

 

Dzisiaj z okazji Święta Niepodległości przygotowałam danie w biało-czerwonych barwach.

Śledzie to klasyka kuchni polskiej, więc idealnie wpisują się w akcję „Gotujemy po polsku”, której patronat objął serwis zpierwszegotłoczenia

Takie śledzie przygotowuje się bardzo prosto, według tradycyjnego przepisu na śledzie w oleju czy śledzie z cebulką bo nazwy są różne.

Dodatek żurawiny jednak robi tu dużą różnicę, nie tylko wizualnie. Przede wszystkim wnosi bardzo atrakcyjne, słodkie nuty.

Polecam spróbować, zwłaszcza, że zbliżają się święta podczas których podobno jemy najwięcej ryb w roku.

Ilość żurawiny wg uznania – ja będę robić następnym razem więcej niż pół szkl, bo moja córka z lubością wyjadała taką żurawinę o smaku śledzi :)

 

 

Składniki:

pół kg solonych filetów śledziowych

1 duża cebula

pół szkl suszonej żurawiny

olej

ocet cytrynowy

 

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie (zmieniając wodę co jakiś czas).

Cebulę obieramy i siekamy – kształt wg uznania – ja tym razem postawiłam na cienkie półplasterki.

Cebulę zalewamy ok 2-3 łyżkami octu cytrynowego i odstawiamy.

W tym czasie śledzie kroimy w kawałki.

W słoiku układamy naprzemiennie warstwę cebulki, śledzi, żurawiny i tak do wykończenia składników.

Zalewamy pozostałym z cebuli octem oraz olejem, tak by przykrył śledzie.

Odstawiamy do lodówki na dobę lub dwie.

 

 

 

 

Gotujemy po polsku!

piątek, 11 listopada 2011, dorota20w

Polecane wpisy

  • Leczo z dyni

    Nazwałam tą potrawę Leczo z dyni, choć równie dobrze można powiedzieć o niej potrawka z dyni albo gulasz z dyni. Przepis, który dzisiaj wam prezentuję to bardzo

  • 100 pomysłów na jesienny obiad

    Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Galette z grzybami Zupa grzybowa – przepis Frytki z batatów Hreczni

  • Burgery z bekonem

    Ostatnio coraz częściej zdarza nam się rodzinnie robić burgery. Wszystko zaczęło się od pewnego obiadu, na który przygotowywałam pyszne, tradycyjne kotlety miel

Komentarze
2011/11/11 12:20:53
Świetny pomysł, śledź z żurawiną, myślę ze wypróbuję :)
-
2011/11/11 12:44:01
O,jakie fajne! Śledzi z żurawiną jeszcze nie łączyłam. Podoba mi się ten pomysł, a śledzie wygladają bardzo smakowicie :)
-
2011/11/11 13:29:52
Ja tam ryby jem przez caly rok - i na pewno przetestuje twoj przepis!
-
2011/11/11 14:06:56
Wspaniale się prezentuje. Bardzo lubię śledziowe wariacje, więc z chęcią skorzystam z przepisu :)
-
2011/11/11 21:31:59
Doskonały przepis! Myślisz, że ocet mógłby być jabłkowy?

pozdrawiam
-
2011/11/11 22:21:10
Bardzo lubię śledzia z rodzynkami. Z żurawiną to już w ogóle musi być pyszny :)
-
2011/11/11 22:38:26
Zemifroczka - pewnie!
-
2011/11/11 23:28:35
mmm...
moje ulubione!
ale żurawina nieźle mnie tu zaskoczyła.


www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
www.karmel-itka.blogspot.com
-
2011/11/14 11:20:16
Już wiem jakie śledzie zrobię teraz - dziękuję za super pomysł! Pozdrawiam
-
2011/11/15 20:30:10
bardzo lubię połączenie śledzi ze słodkimi smakami.
-
Gość: kagr84, *.toya.net.pl
2012/12/30 17:00:38
Witam, Spróbowałem ten przepis na imprezę i na razie to jestem przerażony. Może to dlatego bo nie lubię zapachu octu? Nie wiem, wygląda to nieźle ale pachnie .... niezbyt zachęcająco. Spróbuję jutro jak się przegryzie ten śledź, w ostateczności spłynie rurą do morza a nie stanie na sylwestrowym stole :)









































































Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...