Blog > Komentarze do wpisu

Sandacz vera Cruse


Tą pyszną rybę po meksykańsku miałam okazje przygotowywać na warsztatach kulinarnych z których relacja wkrótce.

Polecam spróbować chociaż raz, przygotowując niewielką ilość bo ostry sos z cebulą, pomidorami, pomarańczą i kolendrą jest naprawdę bardzo interesujący i ciekawie komponuje się z rybą.

Może będzie dla was inspiracją na świąteczną rybkę!


Składniki:

400g filetów halibuta, sandacza lub innej białej ryby

1 łyzka mąki

2 pomidory

2 marynowane papryczki jalapeno

1 łyżeczka marynaty do ryby Knorr

pęczek oregano

pęczek liści kolendry

2 ząbki czosnku

1,5 szt czerwonej cebuli

250 ml soku pomarańczowego

2 pomarańcze

10 szt czarnych oliwek

10 szt zielonych oliwek

oliwa z oliwek


Wykonanie:

Rybę oprósz marynatą do ryby z obu stron. Pokrój na nieduże kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż rybę po minucie z każdej strony, przełóż do formy do pieczenia i zapiekaj ok 20-30 min w 80stopniach.

Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj posiekane papryczki jalapeno, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i przesmaż. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj sok pomarańczowy i gotuj chwilę aż sos zgęstnieje.

Dodaj posiekane oliwki, kawałki pomarańczy, posiekane zioła, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.

Rybę ułóż w naczyniu, w którym będziesz ją podawać i zalej sosem.


 



poniedziałek, 28 listopada 2011, dorota20w
Komentarze
2011/11/28 16:49:28
alez ta rybka pieknie wygląda.
-
2011/11/28 16:51:19
Bardzo mi sie podoba sposob podania!
-
2011/11/28 16:54:31
Wygląda smakowicie!:)
-
2011/11/28 17:07:12
Bardzo ciekawe podejście do ryby.
-
2011/11/28 19:01:19
wygląda po prostu idealnie:)
-
2011/11/28 21:22:44
Pięknie wygląda i bardzo ciekawie smakuje!
-
2011/11/28 21:39:40
Smakowitości !:)
-
2011/11/28 21:40:19
Robię w ten sposób kurczaka, muszę wypróbować z rybką:)
-
2011/11/28 23:24:36
Świetnie się prezentuje to danie.
-
2011/11/28 23:53:26
wygląda jak z pięciogwiazdkowej kuchni, to ja się mogę tylko domyślać jak to fenomenalnie musi smakować!
-
2011/11/29 00:05:28
Pyszne, piękne! Uwielbiam halibuta, w podobnym pomarańczowym wydaniu smakowym dotychczas nie przyrządzałam, ale zrobię!
-
2011/11/29 11:46:53
Nie lubię ryb słodkowodnych, ale jak na przekór, moja ulubioną ryba jest właśnie sandacz :)
Pysznie wyglada!
-
2011/11/30 11:07:39
Uwielbiam rybki pod każdą postacią - musi smakować wybornie!
-
2011/12/08 15:21:34
Super danie i bardzo pięknie podane:)
-
Gość: Jassec, *.uznam.net.pl
2014/02/19 18:34:23
Wszystko pięknie i fajnie. Tylko niech mi ktoś powie jakim cudem sandacz tudzież halibut, dojdzie w temp. 80 st. przez 20-30 min. No chyba, że to literówka i powinno być 180 st.
-
2014/02/19 18:49:20
Jassec - nie ma tu pomyłki!
Sandacz jest pokrojony w kawałki, obsmazylismy go już na patelni - przez pół godziny spokojnie dojdzie tylko w 80st!














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...