Blog > Komentarze do wpisu

Karmelizowana dynia z chilli


Bardzo prosta w przygotowaniu, pikantna, słodkawa – świetna jako dodatek np. do mięs - ja podałam ją do polędwiczek wieprzowych z kardamonem w sosie z białego wina

Natomiast wg mistrza Polski sommelierów wina, najlepszym do niej dodatkiem będzie wino musujące lub różowe wino Shiraz Rose Jacob's Creek.


Składniki:

pół kg dyni

sól

chilli

pół szkl cukru

pół szkl wody


Wykonanie:

Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy, kroimy w kawałki. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i układamy na blaszce. Pieczemy ok 10-15 min – by pozostała al dente.

W suchym rondlu rozpuszczamy cukier, zalewamy wodą i gotujemy redukując go. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego sporą szczyptę chilli.

Upieczoną dynię obtaczamy w karmelu.

 


fot. Jacob's Creek

niedziela, 13 listopada 2011, dorota20w

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/13 16:18:33
ładnie wygląda
-
2011/11/13 16:19:21
Bardzo apetyczna - fajny sposób na dynię.
-
2011/11/13 17:17:56
-
2011/11/14 00:15:15
masz glowe pelna pomyslow:) i dlatego chcialabym Ciebie poprosic o pomoc...mam pigwy...swieze pigdyw i chcialabym zrobic z nich jakis pyszny dzemik / nie mam ich duzo/ tak troche na kanapke czy do nalesnikow, moze masz jakis dobry przepis? Albo wogole przepis na cokolwiek innego w czym moge wykorzystać pigwy?











































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...