Blog > Komentarze do wpisu

Francuska tarta cebulowa

 

 

Dzisiaj klasyczne danie kuchni francuskiej – przepyszna tarta cebulowa.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, dużo prostsza niż Quiche lorraine, do tego stosunkowo tania, ponieważ potrzebujemy tu tylko kilku prostych składników.

Niesamowicie pyszna!

Tym razem postawiłam na pełnoziarniste ciasto – użyłam mąki pszennej razowej, ale to od was zależy co lubicie i użyjecie.

Jeśli o cebulę chodzi, nie siekam jej drobno, choć też tak można. Wybieram małe cebulki, które kroję na ćwiartki w taki sposób by jedną stroną trzymały się wszystkie warstwy, to daje fajny efekt wizualny oraz smakowy.

Polecam !

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki pszennej razowej - ja użyłam ekologicznej mąki typ 2000

100g masła

szczypta soli

ewentualnie 2 łyżki jogurtu

 

nadzienie:

50 dag małych cebulek

50ml wina najlepiej półsłodkiego lub słodkiego

5 jaj

100ml śmietany lub jogurtu

sól

pieprz

oliwa

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksuję w robocie kuchennym, wysypuję wszystko na stolnicę i zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i chłodzę 30 min. Po tym czasie ciasto wałkuję i wylepiam nim natłuszczoną formę do tarty.

Cebule obieram, kroje w ćwiartki lub mniejsze kawałki, jednak tak by cebulka trzymała się z jednej strony i nie rozpadała.

Na średnio rozgrzanej oliwie obsmażam cebulki, oprószając solą. Gdy się lekko zrumienią wlewam wino i taką samą ilość wody i duszę wszystko aż sos odparuje.

Jajka wbijam do miski i roztrzepuję z solą i pieprzem a potem ze śmietaną.

Masę jajeczną wylewam na ciasto. Układam cebulę.

Piekę ok 45 min w 180st.

 


piątek, 25 listopada 2011, dorota20w
Komentarze
2011/11/25 10:47:30
zamawiam jeden kawałek :)
-
2011/11/25 10:51:25
A myslalam, ze jesli idzie o tarty, nic nie jest prostsze od quiche lorraine :) Podoba mi sie to cebulowe cudo!
-
2011/11/25 10:52:29
Quiche jakoś do mnie nie przemawia, wypróbowałam kiedyś wspomnianą przez Ciebie wersję klasyczną Quiche Lorraine i powiem szczerze, że smakowała dziwnie, choć nie powiem żeby jakoś szczególnie źle. Natomiast bardzo lubię słodką wersję, po prostu tartę z owocami lub z jakimś kremem czy karmelem, dlatego kolekcjonuję wszystkie przepisy na spody do tart, a ten wygląda całkiem obiecująco :D Natomiast zdjęcie rewelacja, wygląda na tyle smakowicie, że choć nie przekonana do Quiche, chętnie bym spróbowała Twojej wersji :]
-
2011/11/25 18:02:42
Wygląda olśniewająco!:-)
-
2011/11/25 22:25:50
O mniam! Wygląda bardzo apetycznie!:)
-
2011/11/25 23:00:29
prezentuje się niebiańsko.
och, alez mi narobiłaś apetytu!


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/11/26 13:05:03
Lubię tarty ...oj taka cebulowa na pewno by mi posmakowała:)
-
Gość: ania, *.static.akk.net.pl
2014/03/01 11:46:51
a co zamiast wina, bo alkoholu pić nie mogę :(
z 4 jaj też by wyszło?
Pozdrawiam
-
2014/03/01 12:06:28
Ania wino odparuje i sladu po alkoholu nie zostanie tylko smaczek
ale jesli chciałabyś zastąpić może dodaj 3 łyżki soku jabłkowego np
-
Gość: basia, *.static.akk.net.pl
2014/03/02 19:32:27
a woda, bulion zamiast alkoholu ? a może mogę pominąć?
dziękuję za zainteresowanie pytaniem i szybką odpowiedź :)
-
2014/03/02 19:38:50
bulion tez się sprawdzi. smacznego!








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...