Blog > Komentarze do wpisu

Wieprzowina w sosie chrzanowym


Zapraszam was na klasyczne danie kuchni polskiej.

Sztuka mięsa w moim przypadku wieprzowina – czy to pieczona, czy to gotowana zostanie zupełnie odmieniona za sprawą pysznego sosu chrzanowego.



Składniki:

1 kg wieprzowiny

sól

pieprz

ząbek czosnku


sos:

1 łyżka masła

1 łyżka maki

1 szkl mleka

sól

cukier

3 łyżki chrzanu



Wykonanie:

Wieprzowinę nacieramy solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Zostawiam na godzinę do zamarynowania.

Po tym czasie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy ok godziny w 180st.

Zostawiamy na 20 min do przestygnięcia. Po tym czasie kroimy w plastry.

Przygotowanie sosu zaczynamy od zasmażki.

W rondelku rozpuszczamy masło i przesmażamy je z mąką. Dodajemy mleko, chrzan oraz szczyptę soli i cukru. Gotujemy cały czas mieszając aż sos zgęstnieje.

Przygotowanym sosem polewamy mięso.

 


niedziela, 16 października 2011, dorota20w

Komentarze
2011/10/16 11:32:22
Jadłam wieprzowinkę w sosie chrzanowym, jest przepyszna!!!
-
Gość: toplaska, nat-pra2-209.aster.pl
2011/10/16 13:51:47
to chyba nie może się nie udac....
chociaż jak znam siebie :(
w tym tygodniu wyprobuje
-
2011/10/16 20:10:40
Elegancko wygląda :)
-
2011/10/16 20:18:38
Ale sosik... idealnie pasujący do naszej poslkiej wieprzowinki :)
Wygląda to wspaniale!
-
2011/10/16 21:00:54
Bardzo, ale to bardzo lubie miesko w sosie chrzanowym ...a twoje jest przepięknie podane:)
-
2011/10/17 11:28:38
Uwielbiam! Proste, klasyczne, ale jakie pyszne! Tak mi się domowo smacznie kojarzy, a dawno u nas nie było - dzięki za przypomnienie, w tym tygodniu chyba zrobię :-)



















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...