Blog > Komentarze do wpisu

Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem



Uwielbiam połączenia proste, klasyczne dające maksimum efektu a te kilka składników komponuje się idealnie (słodycz pieczonych buraków złamana octem i podkreślona pełnym smakiem sera i ziołowa nutą).

Polecam wielbicielom buraków i poszukiwaczom pysznych smaków.


Składniki:

2 buraki

1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

5 dag sera koziego

listki świeżego tymianku


Wykonanie:

Buraki owijamy w folie aluminiowa i pieczemy do miękkości.

Studzimy.

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Układamy na talerzu w taki sposób by plastry lekko na siebie nachodziły.

Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.

Na wierzchu rozkruszamy ser kozi i posypujemy listkami oberwanymi z gałązek tymianku.

 

 

środa, 12 października 2011, dorota20w

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/12 16:32:58
Hehe, Dorotko, cos nam podobne mysli przyszly do głowy :)
Pysznie wyglada :)
-
2011/10/12 17:14:59
Jakie ładne!:)
-
2011/10/12 18:03:49
Dorotko, Ty wiesz, jak zachęcić do buraczków. Wczoraj lupiłam takie ładne, małe zgrabne. Powinny szybko się upiec. Chyba sobie takie carpaccio zrobię. Pycha. Buraczki, kozi ser:-)
-
2011/10/12 18:09:55
Grazynko jutro zrobie twoje bo pieczonych buraków jeszcze mi zostało :)
Majanko dziękuje :)
Gosiu - strasznie mi miło :) ja się zakochałam w tym smaku i zamierzam zarażać po kolei rodzinę :)
-
2011/10/12 19:11:35
Też się przymierzam do zrobienia carpaccio z buraka, ale planuję posypać wiórkami parmezanu. Mam ugotowanego podłużnego buraka - do zrobienia carpaccio będzie idealny, bo plasterki będą mniej więcej takiej samej wielkości. Pozdrawiam!
-
2011/10/12 19:14:38
z parmezanem tez pysznie - ja mam słabośc do kozich serów :)
-
2011/10/12 19:56:05
Bardzo eleganckie podejście do buraka:)
-
2011/10/12 20:59:20
Carpaccio wygląda doskonale ...a nowa szata jest po propstu przepiękna ....stara mi się podobała, ale w tej sie zakochałam:)
-
2011/10/12 21:33:04
dziekuję :)
-
2011/10/13 09:09:20
Wygląda cudnie. Jak widać i zwykły burak może być piękny











































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...