Blog > Komentarze do wpisu

Naturalny sok winogronowy pasteryzowany


Oto moja druga metoda – po mrożeniu, zamykania sezonowych smaków w postaci soku – robię to głównie dla mojej córeczki, której podaję właśnie takie naturalne soki, bez dodatku cukru (czasami jeśli są bardzo mocne, rozcieńczone odrobiną wody).

Pasteryzowanie soków jest banalne a jeśli chodzi o winogrona ogrodowe, które są dosyć drobne, z grubą skórką i pestkami – dla mnie to jeden z lepszych sposobów przetworzenia ich.

W ten sam sposób zrobione mamy w tym roku już soki z malin, śliwek, mirabelek, pomidorów.


Składniki:

winogrona


Wykonanie:

Winogrona myjemy, obrywamy z kiści i przepuszczamy przez sokowirówkę.

Powstały sok przelewamy do małych słoiczków na jeden raz (np. 150ml).

Pasteryzujemy przez 20 minut.

W pasteryzowanym soku będą naturalnie wytrącały się osady.

Z wytłoków, które zostają w sokowirówce można ugotować pyszny kompot do wypicia od razu.

poniedziałek, 26 września 2011, dorota20w
Komentarze
2011/09/26 17:10:17
ja robiłam dzisiaj sok z malin :) i mam dokładnie w identycznych słoiczkach :)
-
2011/09/26 17:46:38
Wreszcie znalazłam sposób na winogrona z działki, za którymi nie przepadami.
Sok z winogron musi być pyszny:)
-
2011/09/26 19:02:41
Smaczna porcja zdrowia :)
-
2011/09/26 22:34:32
A miałam łubiankę winogron. To nic, może będę pamiętać za rok.
-
2011/09/27 15:18:07
Marzy mi się taki naturalny sok własnej roboty;)
-
2011/09/27 15:21:52
MOnisto to do dzieła :)
jeslinie masz sokowirówki, zmiksuj owoce a potem przecedz prze gęste sito i do słoiczków :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...