Blog > Komentarze do wpisu

Małosolne bakłażany - Nasu no shio-zuke


Zaintrygował mnie ten przepis kiedy go zobaczyłam i koniecznie chciałam spróbować.

Okazuje się, że nie tylko my używamy soli do konserwacji jedzenia – robią to też Japończycy.

Efekt widać na zdjęciu, eksperyment fajny.

Źródło: Kimiko Barber „Kuchnia japońska”

 


Składniki:

4 małe bakłażany

1 łyżka soli


Wykonanie:

Ogonki bakłażanów odcinamy, a warzywa kroimy w kawałki.

Nacieramy je solą, zwłaszcza skórkę i wkładamy do pojemnika. Zalewamy wodą i przykrywamy przykrywką mniejsza od pojemnika.

Dociskamy kilogramowym obciążnikiem i odstawiamy na 6 godzin.

 


czwartek, 22 września 2011, dorota20w
Komentarze
2011/09/22 17:33:56
Ciekawy przepis .Proszę o słowko jak smakuje
-
2011/09/22 17:56:39
czy to jest jakas specjalna odmiana baklazanów bo z takim okazem sie jeszcze nei spotkalam a nie przypominaja tych popularnych sklepowych?
-
2011/09/22 18:48:45
Lutka smakuje jak słony, miękki bakłażan :) cięzko powiedzieć - jak smakują ogórki małosolne? :)
Bernadeta - tak to odmiana Rosa Bianca - troche informacjimozna przeczytać tu recipes.wikia.com/wiki/Rosa_Bianca_eggplant
-
2011/09/22 20:19:19
Bardzo ciekawy przepis. A bakłażan rzeczywiście inny :)
-
2011/09/22 20:55:43
Ciekawa sprawa! A ten bakłażanek jaki ładny jest :)
-
Gość: Szparag, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/23 08:00:37
Ale na 6 godzin tylko? Zdąży skwaśnieć?
-
2011/09/23 09:44:28
Js28, majanko dziękuję :)
Szparag - 6 godzin wg instrukcji książki, nie zdąży skwaśnieć, ale zmięknie i zasoli się, zmieni lekko smak na taki specyficzny - widocznie Japończycy nie czekają aż skwaśnieje ;)
-
Gość: Szparag, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/09/23 11:00:11
Dzięki za wyjaśnienie. A przy okazji, do czego takich bakłażanów można użyć? Masz jakieś doświadczenia lub pomysły?
-
2011/09/23 11:30:18
Szparag przede wszystkim jako przystawkę czy dodatek do obiadu a juz przede wszystkim jako dodatek do japońskich dań np do sushi czy np do takiego makaronu po japońsku smakuje.blox.pl/2011/09/Makaron-z-ryzu-brazowego-z-wakame-tofu-i-sezamem.html
-
2011/09/23 22:29:37
ale to pierwsze zdjecie jest cudne:)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...