Blog > Komentarze do wpisu

Kotlety mielone


Tradycyjne polskie danie, u mnie w domu jedno z ulubionych :)

Wersja podstawowa – najprostsza.


Składniki:

pół kg mięsa mielonego – rodzaj mięsa wg uznania

1-2 czerstwe bułki kajzerki

pół szkl mleka

cebula

2 ząbki czosnku

1 duże jajko

sól

pieprz świeżo mielony

bułka tarta

tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Bułki namoczyć w mleku.

Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na łyżce oliwy.

Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę z mlekiem, cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku, jajko, przyprawić i wymieszać.

Formować niewielkie kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.

 



poniedziałek, 12 września 2011, dorota20w
Komentarze
2011/09/12 18:42:16
I u mnie są bardzo lubiane. Dziś także miałam na obiad właśnie mielone w wersji klasycznej:)
-
2011/09/12 19:36:10
apetycznie sie prezentuja:)
-
2011/09/13 12:20:55
Moja rodzina też uwielbia:) pyszne:)
-
2011/09/14 20:57:54
I ja bardzo lubię mielone kotleciki :)
Jednak pozostała część rodzinki woli schaboszczaki ;)
-
2011/09/15 17:19:03
Piękne zdjęcia robisz! Też lubię czasem zjeść tradycyjnego mielonego, a ostatnio robiłam z dodatkiem selera:))
Pozdrawiam A.














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...