Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z farszem z ziemniaków na ostro

 

 

 

 

 

Wczorajszy dzień należał zdecydowanie do miłych.

Po pierwsze zakwitł mój jedyny słonecznik wyhodowany w donicy :))

Po drugie i najważniejsze odwiedzili mnie wczoraj rodzice, a moja mama w swej wspaniałości otworzyła istną manufakturą pierogową w mojej kuchni i zrobiła nam chyba z 200 pysznych domowych pierogów, których smakiem będziemy się pewnie zachwycać jeszcze przez 2 dni :)

To nie są pierogi ruskie. U mnie w domu jada się pierogi z farszem z gotowanych ziemniaków mocno przyprawionych pieprzem i duszoną cebulką. Pycha!

 

 

Składniki na ogromny stos pierogów:

ciasto:

1,5 kg mąki pszenne jasnej typ 550 - ja użyłam ekologicznej mąki

ciepła woda

sól

trochę oliwy

 

nadzienie:

3 kg ziemniaków

6 cebul

dużo pierzu świeżo mielonego

sól do smaku

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy.

Do mąki wsypujemy szczyptę dużą soli, kilka łyżek oliwy i podlewamy ciepłą wodą wyrabiając gęste, elastyczne ciasto.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oliwie.

Ziemniaki rozdrabniamy malakserem, mieszamy z cebulką i spora ilością pieprzu i soli sprawdzając smak.

Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei wałkujemy każdy kawałek na cienki placek, wycinamy dużą szklanką kółka, nadziewamy farszem i zawijamy brzegi lepiąc pierogi, które układamy na posypanym mąka blacie.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 minut.

Podajemy polane skwareczkami lub duszoną cebulką.

 

 

 

 

 

 

sobota, 20 sierpnia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/08/20 11:55:34
pysznie!!
-
2011/08/20 12:18:36
Zazdroszczę MAMINYCH pierogów .Słonecznika zresztą też ,ja swoim nie zrobiłam nawet zdjęcia ,po wczorajszej burzy z wichurą pozostały tylko wspomnienia .Pozdrawiam
-
2011/08/20 13:06:36
Można by powiedzieć ,że sezon na pierogi trwa:)fajnie masz z mamą ulepi pierożków ...bardzo ładne i falbanka taka jaką lubię.Pozdrowienia dla rodziców :)
-
2011/08/20 13:17:36
Wspaniałe, z takim farszem jeszcze nie próbowałam :-)
-
2011/08/20 13:32:09
Ale bym spróbowała takich pierogów. Pycha:)
-
2011/08/20 13:59:28
Jakie cudne te pierogi:) najbardziej lubie ruskie...twoja wersja...cudna:)
-
2011/08/20 14:46:27
Ilość wagowa składników jest naprawdę imponująca :)
-
Gość: jolanides, *.prox.pl
2011/08/20 19:51:25
Takie robiła moja Babcia, mama Taty ! Do tego przygotowywała tzw. "maczankę", czyli jajka rozmieszane z odrobiną mleka i ... mąką ,usmażone jak jajecznica.Często,jesli jeszcze była dymka w ogródku, smażyła też do farszu razem z cebulą szczypior. Oj, kulinarnych wspomnień czar przywołałaś!










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...