Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki kiszone na zimę w słoikach


Przedstawiam wam dzisiaj sprawdzony przepis na ogórki kiszone w słoikach.

To przepis mojej mamy, wg którego robi pyszne ogórki od wielu, wielu lat.

Nie ma tu nic trudnego, zatem spróbujcie koniecznie!


Składniki:

ogórki

kwitnący koper

czosnek

chrzan – liście lub korzeń

jeśli macie dostęp wspaniale znajdują się tu też liście dębu, maliny, czarnej porzeczki czy wiśni

wrząca woda

sól


Wykonanie:

Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoikach.

W puste miejsca pomiędzy ogórkami wkładamy koper, kawałki chrzanu i ząbek czosnku oraz inne liście jeśli je mamy.

Tak przygotowane słoiki zalewamy wrzącą wodą, w której rozpuszczamy sól (duża łyżka soli na 1 litr wody). Zakręcamy zakrętkami i odstawiamy.

W słoikach zacznie się kiszenie, przez kilka dni będzie zbierać się w nich piana, która czasem może się też sączyć ze słoików, dlatego warto postawić je np. na podłodze. Po kilku dniach proces się zakończy, słoiki same zamkną i można je przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca gdzie będą czekać na zimę.

 

 

 

środa, 24 sierpnia 2011, dorota20w

Komentarze
Gość: , apn-77-112-2-209.dynamic.gprs.plus.pl
2011/08/24 13:57:34
Kurcze , chyba przesadzilam z solą ,dalam 2 lyzki , a tak poza tym to robilam tak samo .
Teraz jestem na etapie marrynowania dyni .Pozdrawiam .
-
2011/08/24 13:59:27
Ja w tym roku robiłam ogórasy do wielkich butli, które grzecznie wiszą na sznurkach zatopione w studni:) ....u Ciebie też widzę masowa produkcja:) tak trzymać:) nie ma w zimie nic lepszego niż smaki lata zamkniete w słoikach:)
-
2011/08/24 19:04:46
Ale bym zjadłą takie ogórki..... niestety u mnie nie ma składników :( Zdjęcie kusi niesamowicie!
-
2011/08/24 19:08:15
apn - nie wiem czy przesadziłaś ;) moja mama od kilkunastu lat robi tak więc ja też :)
Jalanta - ja nie mam studni :) za to udało mi sie dostać ekologiczne ogórki aż żal byłoby z nich nie zrobic pysznych ogóreczków na zimę
hibis - dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęcia :)
-
2011/08/25 07:59:57
cudowne zdjęcie, Doroto!
zwykłe ogórki wyglądają na nim tak bajecznie ;]
-
Gość: Gosia, 213-5-43-101.bestgo.pl
2011/11/20 14:17:48
Szukałam w necie jakiegos przepisu na sałatki do słoików i trafiłam na Twój przepis na mizerię na stronce wysmakuj.pl (chyba jakoś tak ;)), a że miał dużo głosów postanowiłam spróbować. Wyszło doskonale ! Dzięki !!!
-
Gość: Gosia, 213-5-43-101.bestgo.pl
2011/11/20 14:34:02
Przepraszam, nie na mizerię, ale ogórki do słoików ;-) jakieś takie jeszcze letnie skojarzenie mi się zrobiło ;-) Pozdrawiam !
-
2012/07/30 20:41:43
nam z liściami dębu nie smakowały, za to wiśnią muszą być :)
-
2012/07/30 20:44:15
A tych słoików się nie stawia do góry nogami? Coś mam wrażenie, że moja babcia stawiała zakrętką do dołu ale może się pomyliłam?
-
2012/07/30 20:50:17
Ma_niusia nie stawia sie - one nie mogą się zawekować od razu bo przez kilka dni zachodzi w nich proces fermentacji, czasami kipią a potem same się zawekują.
-
2012/07/31 09:31:18
Ok, dzięki, to widocznie jakies inne przetwory! Ja uwielbiam robić słoiki na zimę ale mam tak mało czasu że tylko symbolicznie i najczęściej to truskawki, ale zrobię ogórki w tym roku!
-
Gość: U, 77-252-108-130.ip.netia.com.pl
2012/09/12 10:06:09
Ja zrobiłem zgodnie z przepisem, ale od paru dni wieczko jest wypukłe, czasem coś wycieknie i nie chcą się zawekować.
Proszę o poradę, bo zaczynam tracić reputację wśród domowników (to moje pierwsze przetwory).
-
2012/09/12 11:08:52
U - W słoikach zacznie się kiszenie, przez kilka dni będzie zbierać się w nich piana, która czasem może się też sączyć ze słoików, dlatego warto postawić je np. na podłodze. Po kilku dniach proces się zakończy, słoiki same zamkną i można je przenieść do chłodnego, ciemnego miejsca gdzie będą czekać na zimę.
-
Gość: marcelina, cpc43-pete9-2-0-cust21.4-4.cable.virginmedia.com
2012/09/18 21:21:03
hej, mam pytanie:

ogorki wsadzilam w sloiki z zakretkami juz miesiac temu ale chyba jest cos nie tak- dalej pracuja mowie tu o pianie i o metnej wodzie pomijajajc juz ze nie zamknely sie bo nakretki nie sa wklesniete (zassane). czy ja cos zrobilam nie tak czy zamkna sie jeszcze?? czy mam to wsszystko wyrzucic??

trzymam je w kuchni na podlodze, w skrzynkach gdzie ciekna w dalszym ciagu


czekam na odpowiedz i pozdrawiam
-
2012/09/18 21:26:00
Marcelina miesiąc to dużo i co najmnie o 2 tyg za dużo.
Otwórz jeden słoik na próbę sprawdz czy ogórki są twarde i czy łanie pachną kiszonymi ogórkami.
Duzo zalezy też od samych ogórków dokiszenia. Jesli te co kułaś byłóy poobijane lub przenawżone przez rolnika niesteety nie udadzą się :(
-
Gość: marcelina, cpc43-pete9-2-0-cust21.4-4.cable.virginmedia.com
2012/09/18 21:38:31
juz mam stracha otworzyc sloik, dodam ze konserwowe sie zamknely i nic sie nie dzieje ale te to koszmar. moje 1 kiszenie i lipa. jutro otworze to sie dowiem. a moze to wina tego ze mialam tylko suszona mieszanke do ogorkow?? niestety nie mozna kupic u nas wszystkiego za 'surowo'
-
2012/09/18 22:08:18
mi moje pierwsze kiszone w zyciu też nie wyszły... więc nie zrażajsie :)
teraz wiem że najwazniejsze miec sprawdzonego sprzedawcę z dobrymi ogórkami
-
Gość: marcelina, cpc43-pete9-2-0-cust21.4-4.cable.virginmedia.com
2012/09/19 10:09:26
otworzylam sloik i:
* po otwrciu zapach byl kiszonych ogorkow, czyli niby taki jaki byc powinien.
* kolejna rzecz jaka mnie zaskoczyla to to iz po wyjeciu wszyskich ze sloika okazalo sie ze kilka z nich jest miekkich a reszta twarda a jak przekroilam zeby zobaczyc jak w srodku wygladaja to byly ZOLTE! nie zielone.

wiec co myslec?? ze proces kiszenia trwa dalej? czy otwierac sloiki i wszystko wyrzucac??
-
2012/09/19 10:13:52
Marcelina, moze w takim azie zostaw je jeszcze skoro ładnie pachną.
Generalnie woda w kiszonych zawsze jest mętna i wytrąca się taki biały osad osiadający na ogórkach, ale nie powinny się już pienić
-
Gość: alutka, bvo194.internetdsl.tpnet.pl
2013/07/16 13:26:11
Dorotko, od wielu,wielu lat robię w taki sam sposób, są pyszne, wkładam je do słoików, a ostatnio do plastikowych butelek po mleku. Zakręcam lekko, nie do końca, po trzech , czterech dniach dokręcam i wynoszę do piwnicy. Są pyszne,
-
2013/07/16 14:23:31
Alutko powiedz cos więcej jak robisz w butelkach po mleku bo bardzo mnie tym zainteresowałaś. To 1l butelki zakrecane?
-
2013/07/22 21:43:03
Nie wyobrażam sobie zimy bez domowych ogórków kiszonych :) Uwielbiam je!
-
2013/07/28 21:36:14
Jeżeli nie wychodzą według tego przepisu to myślę że dlatego; po 1 że nie były zalane gotującą się wodą, po 2 nie były zalane gotującą się wodą pod samą nakrętkę i dlatego bakterie które nie powinny pozostać w słoiku pozostały. Jeżeli dalej się nie udadzą można do wrzącej wody dolać troszkę octu i cukru próbując by nie przedobrzyć a wówczas na pewno się nie popsują,można dołożyć do słoików liść laurowy,ziele angielskie,ziarna pieprzu czarnego i gorczycy parę ziaren. Smacznego. Jeżeli będzie smakować proszę o odpowiedz.
-
Gość: Kasia, ip14.delecta.pl
2013/08/05 15:08:38
Wrzaca woda??
-
2013/08/05 15:23:18
tak, wrząaca woda zabija baketrie - wytworzą się potem tylko et potrzebne fermentacyjne
-
2013/08/05 15:48:44
Ja mam jeszcze taką metodę. Dobę trzymam już zalane i zakręcone ogórki w kuchni, potem wynoszę do piwnicy, a po tygodniu odkręcam jeden słoik, próbuję czy ogórki wyszły. Resztę pasteryzuję dosłownie przez chwilę we wrzątku, żeby przerwać proces kiszenia, żeby nie zrobiły się takie wodniste.















Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...