Blog > Komentarze do wpisu

Gazpacho z Sewilli - przepis + film


Uwielbiam ten hiszpański chłodnik.

Mamy teraz sezon pomidorowy, więc korzystajmy ze smaku i aromatu najlepszego jaki możemy znaleźć w całym roku.

Przepis pochodzi z książki „Hiszpania – przewodnik kulinarny Pascala”


Składniki na 4 porcje:

6 pomidorów

2 ogórki

pół bagietki

2 papryki

3 łyżki octu winnego

2 ząbki czosnku

ćwierć szkl oliwy

2 jaja

sól

pieprz


Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki – może pomocny okaże się dla was poniższy filmik.

 

 

Z pomidorów usunąć gniazda nasienne.

Bagietkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

Papryki opiec w piekarniku i obrać ze skórki.

Jaja ugotować na twardo.

Ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne.

Pomidory, ogórki, paprykę i czosnek zmiksować na gładką masę, dodać bagietkę i po chwili znów zmiksować.

Doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym.

Podawać mocno schłodzone, posypane posiekanymi jajami.

 

 

 

wtorek, 23 sierpnia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/08/23 11:50:10
Ależ apetycznie wygląda :) U mnie dziś też krem z pomidorów, ale na ciepło..pogoda jakoś nie sprzyja dziś u nas chłodnikom. Ale jak tylko będzie cieplej, to i Twój pomysł wykorzystam, bo bardzo mi się podoba :) Pozdrowionka :)
-
2011/08/23 12:02:03
Obłędny kolor :)
-
2011/08/23 12:29:31
Taki intensywny kolor jest idealny na letnie upały :)
-
2011/08/23 17:05:34
Piekny kolor gazpacho, cudowne zdjęcia i ciekawy film:) pozdrawiam dorotko:)
-
2011/08/23 19:07:03
Dziękuję za udział w akcjii Warzywa psiankowate! Chodzi za mną gazpacho już od jakiegoś czasu - muszę je zrobić jeszcze tego lata:) A propos obierania pomidorów ze skórki - ja jak chwilę poleżą we wrzątku (nieco krócej niż u Ciebie), wylewam wodę i zalewam je zimną wodą - robię im mały szok termiczny - skórka też schodzi idealnie. Pozdrawiam
-
2011/08/23 19:33:58
W Barcelonie do Gazpacho podawali pokrojone w kostkę - ogórka, paprykę, cebulę i opieczona bagietkę - smacznie było :)
-
2011/09/04 20:53:47
Uwielbiam gazpacho :) Jest świetne :) Będę wdzięczna za dodanie linka lub bannerka do akcji paprykowej, jeśli przepis został do niej dodany :)
-
2016/07/27 10:00:48
Dorotko, w końcu, po tylu latach od mojego wcześniejszego komentarza, skorzystałam z przepisu. Jak to mówią: lepiej późno niż wcale ;) Gazpacho wyszło przepyszne. Dziękuję za przepis. Na pewno będę do niego wracać :) Pozdrawiam :)










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...