Blog > Komentarze do wpisu

Dżem śliwkowy z malinami i jeżynami


Pierwsze śliwki, ostatnie maliny i jeżyny w środku sezonu.

Do tego cukier i powolne przesmażanie.

Słodycz, zapach, kolor lata – wszystko zamknięte w słoiku :)


Składniki:

1 kg śliwek

100g malin

100g jeżyn

250g cukru


Wykonanie:

Śliwki myjemy, kroimy na pół i pozbawiamy pestek.

Wszystkie owoce wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy. Przykrywamy przykrywką i gotujemy chwilkę aż owoce puszczą sok. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż owoce się przesmażą a część soku wyparuje.

Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.


środa, 03 sierpnia 2011, dorota20w
Komentarze
2011/08/03 11:34:36
MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
-
2011/08/03 12:29:42
Musi być pyszny ten dżemik;)
-
2011/08/03 14:22:20
Pyszności. Piękna decha pod dżemikiem.
-
2011/08/03 14:58:05
Koham domowe przetwory, taki dzemik to jest to! Pycha! :)
-
2011/08/03 17:26:14
Wspaniały ten dzemik! Cudowne połaczenie owoców :)
-
2011/08/03 17:28:34
Ależ ten dżem ma piękny kolor! Fajne zestawienie!
-
2011/08/03 22:01:43
ma fantastyczny kolor! a smak pewnie obłędny! ech, skubnęłabym go trochę :)
-
2011/08/04 06:41:57
:P~ normalnie nie mogę ja też chcę takie pysznośći[pasowałby idealnei do owsianki którą właśnie zajadam hehe]mmmm połączenie super
-
2011/08/04 07:42:49
cudny ten dżem!!!
Pięknie wygląda, a do tego chleba to chyba smakowa poezja!

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...