Blog > Komentarze do wpisu

Domowy przecier pomidorowy – przepis + film


Uwielbiam domowy przecier i przetwory pomidorowe.

Uwielbiam zimą rozkoszować się zapachem i smakiem wygrzanych w słońcu pomidorów, kiedy w sklepach dostępne są tylko te bez zapachu i smaku o wodzie zamiast miąższu.

W tym roku ułatwiłam sobie pracę jeszcze bardziej, dzięki temu przepis jest nie tylko prosty ale i szybki.



Składniki:

1 kg pomidorów

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

oliwa


Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Każdy przekroić wszerz i usunąć z niego gniazda nasienne.

Pomidory przepuścić przez sokowirówkę – dzięki czemu otrzymamy pyszny, świeży sok pomidorowy do wypicia, oraz pozbawimy pomidory wody i ugotowanie ich zajmie nam tylko chwilę.

Z sokowirówki wyjąć pozostałą pulpę pomidorową i gotować chwilę (ok 10 min) z dodatkiem cukru i soli.

Jeśli ktoś nie ma sokowirówki, music pomidory zmiksować i dłużej odparowywać gotując.

Przełożyć do wyparzonych słoiczków – na wierzch każdego z nich wlać łyżeczkę oliwy. Zakręcić. Pasteryzować 15 min.

 


 

 

 

 

 

 

 

wtorek, 30 sierpnia 2011, dorota20w

Komentarze
2011/08/30 12:54:47
piękny kolor!
-
2011/08/30 13:48:49
takie domowe przeciery są sto razy lepsze od kupnych.

Podziwiam za piękne zdjęcia.
Monika
-
2011/08/30 15:17:52
na pewno spróbuję, od jakiegoś czasu rozglądam się za dobrym przepisem a przecier według Twojego wygląda wspaniale
pozdrawiam
-
2011/08/30 15:20:18
Istny pomidorowy raj :) ps. słodka rękawica kuchenna!
-
2011/08/30 15:35:23
nie ma roku, bym nie robiła ;]
piękne zdjęcie. i fajny pomysł z tym filmikiem.



www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/08/30 16:51:57
Sliczne zdjęcia i piękne kolory!:)
-
2011/08/30 20:03:36
Prosty i szybki przepis ...ale ja niestety bezsokowirówkowa jestem:) ...pewnie dłużej bym po prostu gotowała:)
-
2011/09/07 10:14:16
Pamiętam jak mój dziadek co roku robił takie przeciery. Mniam. Abym mogła zaakceptować Twoje przepisy w akcji Warzywa psiankowate poproszę o zamieszczenie banerka akcji lub poniższego linka do zaproszenia wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285. Wtedy będą spełnione wszystkie zasady i przepisy znajdą się w podsumowaniu. A są tak dobre, że nie wyobrażam sobie podsumowania bez nich. Dziękuję serdecznie. Ania
-
2011/09/10 16:54:17
Dorotko banerek jest źle wstawiony, bo nie jest podlinkowany.
-
2011/09/12 22:57:46
Mmm:) chyba jutro wybiorę się na targ po pomidory i zrobię choć kilka słoiczków takiego przecieru na próbę. Nigdy nie robiłam przetworów na zimę, w tym roku dopiero zaczynam. Mam sokowirówkę i bardzo często robię świeże soki najczęściej wielowarzywne i często zastanawiam się do czego by użyć te przetarte resztki, a tu taki świetny pomysł:) Tylko zastanawiam się czy by nie wrzucić całych pomidorów razem ze skórką.
POzdrawiam













Top Blogi Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...