Blog > Komentarze do wpisu
Szparagi na parze z bazyliowym pesto otulone szynką sojową
Sezon na szparagi powoli się kończy – korzystajcie ! Dzisiaj kolejny klasyczny przepis na szparagową przystawkę, wzbogacony sosem pesto i w wersji wegetariańskiej.
Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie szynki sojowej 1 łyżeczka bazyliowego pesto 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Wykonanie: Zielonych szparagów nie trzeba obierać jeśli są młode. Jeśli mają twardsze końcówki można obrać je obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości lub odkroić koniec. Szparagi włóż do parowara lub do pojemnika do gotowania na parze nad garnkiem z wrzątkiem, przykryj i paruj ok 6 minut. Pesto wymieszaj z oliwą, skrop szparagi. Każdego szparaga owijaj plasterkiem sojowej szynki i układaj na talerzu.
poniedziałek, 13 czerwca 2011, dorota20w
|
|